65900

A Miskolci Egyetem csapata Európából egyedüliként jutott a kínai szuperszámítógépes verseny döntőjébe. Kína harmadik legnagyobb városában, Kantonban, a Szun Jat-szen Egyetemen rendezték meg az Asia Student Supercomputer Challenge 14 (ASC14) verseny döntőjét. A versenyre 5 kontinensről, 82 egyetem csapata nevezett, ebből az első forduló megméretésein túljutva 16 csapat került be a verseny döntőjébe.

A döntőbe jutottak között Európából egyedüliként szerepelt a Miskolci Egyetem informatikushallgatókból álló csapata, és megkapta a döntőbe jutottaknak járó First Prize elismerő díjat.

Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna, a Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyette a sajtótájékoztatón elmondta, az egyetem univerzitás jellege nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a diákok vezetőtanáraik által ne „csak” egy szuperszámítógép megalkotására legyenek képesek, hanem más tudományterületeken folytatott kutatások számításait és geometriai modellezéseit is képesek legyenek az informatika nyelvén megfogalmazni.

A házigazda Szun Jat-szen Egyetemen található a világ jelenleg leggyorsabb szuperszámítógépe, a több mint 3.1 millió processzormagot tartalmazó Tianhe-2 (Tejút-2). Az egyik feladatot minden csapatnak ezen a szuperszámítógépen kellett végrehajtani, mindenkinek a számára kiosztott 1024 csomóponton (kb. 200 ezer processzormagon).

Forrás: hirado.hu

Fotó: hirado.hu

2014. május 22. 14:25 | Haladó, Magyar sikerek, Még több informatika