65872

Az EU Edge Informatikai Kft.-t a Google okosszemüvegére, a Google Glassre készült, repülőpilótákat segítő Aero Glass alkalmazásával hívták meg egy amerikai workshopra.

Az Aero Glass tehát egy szoftver, amely a Google Glassre készült – tudtuk meg Maróy Ákos főmérnöktől, az EU Edge egyik alapítójától. Az Aero Glass lényege, hogy a Google Glass, a Google okosszemüvegének viselője számára vizuálisan is megjeleníti azokat a dolgokat – például objektumokat, légifolyosó-határokat és hasonló, szabad szemmel egyébként nem látható dolgokat – amelyek befolyásolják a repülést.

Az alkalmazás a felhasználó számára természetes képet formál a műszeres adatok helyett. A repülés jelentős része valójában virtuális keretrendszerben zajlik, hiszen a határok, légifolyosók az ember által kreált, szabad szemmel nem látható, a valóságban nem létező dolgok. Az Aero Glass abban segít, hogy ezeket láthatóvá teszi, ezáltal megkönnyíti a szabályok betartását.

A viselhető technológiai, technikai eszközök 5-8 éve jelentek meg az informatikában, s az EU Edge várakozásai szerint ezek hamarosan tömegpiaci méreteket öltenek, és a technológia alapjaiban rendezheti át az informatika ismert világát.

“Arra számítunk, hogy nagyon sok olyan viselhető ‘kütyü’ jön ki hamarosan, amely már nem önállóan létezik, hanem egy, a testen hordott eszközökből álló hálózatot alkot” – mondta Maróy Ákos az MTI-nek. Ez a személyes hálózat teljesen újfajta kapcsolatot jelent ember és számítógép között, és sokkal könnyebb, gördülékenyebb működést tesz lehetővé. Egyrészt a számítógép-használat közben is szabadon maradhat a kéz, másrészt reális lehetőséggé vált a kijelző nélküli mobiltelefon vagy a legkülönfélébb eszközök távoli vezérlése. Az EU Edge is ilyen irányokba építkezik, ennek egyik első sikere az Aero Glass projekt.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

2014. május 22. 14:19 | Digitális írástudás, Haladó, Magyar sikerek