71530

Komoly kereslet mutatkozik a világszínvonalú magyar mérnöki tudás iránt – jelentette ki Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár az EPAM Szoftverfejlesztői Konferencián 2014. május 31-én, Budapesten.

Vályi-Nagy Vilmos az eseményen hangsúlyozta: Az infokommunikációs technológia (IKT) szektor Magyarországon is a gazdaság egyik húzóágazata, amely a GDP csaknem 12 százalékát adja. 2010 és 2013 között az IKT ágazat érdemi növekedést produkált: bruttó hozzáadott értéke 4,66 százalékkal nőtt, a beruházásai pedig 8,7 százalékkal emelkedtek. A további növekedés érdekében a kormányzat partnerséget és szakmai támogatást kínált azoknak a vállalatoknak, amelyek munkahelyteremtő és oktatási célú befektetéseket indítottak el Magyarországon.

Az EPAM Systems Kft. idén Budapesten rendezte meg a Software Engineering Conference (SEC) című vándorkonferenciáját a szoftverfejlesztők számára. Az idehaza több mint 1000 főt foglalkoztató vállalat célja, hogy a legfrissebb trendek, technológiák és gyakorlatok bemutatásával képezze saját munkatársait és az érdeklődő szakembereket. A napokban jelentették be, hogy az Amerikai Egyesült Államok 25 leggyorsabban növekvő IT cégét felvonultató Forbes listán 6. helyen szereplő EPAM Systems bővíti magyarországi irodáit.

Pályi-Nagy Vilmos kifejtette, e döntés is azt bizonyítja, hogy Magyarország mind infrastruktúrában, mind szellemi erőforrások tekintetében jó feltételekkel rendelkezik az infokommunikációs beruházások megvalósításához. Az új munkahelyteremtés jelzi, hogy a világszínvonalú magyar mérnöki tudás iránt jelentős kereslet mutatkozik, ezért a jövőben komoly feladat hárul ránk az informatikusok oktatása terén is – emelte ki az államtitkár. A következő években a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia lépésről-lépésre kívánja elérni, hogy a hazai digitális írástudatlanság csökkenjen, a szélessávú elérés az egész országban elérhetővé váljon, a hazai informatikusképzés tovább erősödjön.

Forrás: NFM Kommunikációs Főosztály

2014. június 5. 08:36 | eMunka, Haladó