megszepult-az-epulet

Virágpalánták sorakoztak minap a györkönyi Tolnai Lajos Művelődési Otthon folyosóján, elültetésre várva.Egy-két virágágyás kialakítása volt már csak hátra a művelődési ház csinosításából.

A faluközpontban álló épület lakóház volt egykor, mostanra megérett a felújításra kívül-belül. Ez az elmúlt hónapokban meg is történt. A belső munkálatokkal kezdték. Kuti Imréné, a művelődési ház vezetője büszkén mutatja, hogy kicserélték a nyílászárókat, átépítették a vizesblokkokat, festettek, mázoltak. A nagyterem parkettáját felcsiszolták, a világítást korszerűsítették.

Mindig gondot okozott a hangosítás, mert nagyon hosszú a terem – fogalmazott Kuti Imréné. Ez a probléma a múlté, a hangszórók a korszerű világítótestek mellett a mennyezetben kaptak helyet. Fontos ez, hiszen a nagyterem sokszor ad otthont rendezvényeknek, színpadi produkcióknak. A ház jól kihasznált, mondja vezetője. Hagyományőrző csoportok, civil szervezetek sorának ad otthont, itt tartja találkozóit többek között a nyugdíjasklub, itt próbál a magyar és a német tánccsoport, a kórus.

Fotó:TEOL

Fotó:TEOL

Utóbbi időben képzéseket is szerveztek, idegen nyelvi, egészen pontosan német és angol tanfolyamot, informatikai tanfolyamokat tartottak, ezeken a ház, mint eMagyarország Pont, sikeres pályázata eredményeként szinte ingyen vehetett részt mindenki. Ennek köszönhetően 86-an – helybeliek és környékbeliek – gyarapíthatták tudásukat. A házfelújításra visszatérve Kuti Imréné elmondta, hogy azt is pályázatból finanszírozták, így nem terhelte a falu kasszáját.

A civil csoportok „ernyőszervezete”, a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület 2012 novemberében nyújtott be pályázatot a Duna Összeköt Egyesület közreműködésével meghirdetett, falumegújítást támogató forrásra, ahonnan tízmillió forintot nyert el. A pénzzel jól gazdálkodtak, jutott külső festésre is, amit már szintén befejeztek.

Forrás: Teol

2014. június 19. 14:00 | eKultúra, Haladó