Working meeting

Két hagyományos informatikai rendezvénysorozat következő eseményét is megtartják idén nyáron, június végén tizennegyedik alkalommal nyitja meg Linux Tábor, július harmadik hétvégéjén pedig Ajkára várják a 8 bites számítógépek rajongóit.

Linux Tábor

Június 29-én kezdődik a tizennegyedik Linux Tábor, ahová a szabad operációs rendszerrel, illetve a szabad szoftverekkel ismerkedni kívánó felhasználókat várnak. Ahogy korábban már megszokhattuk, az előadások mellett a gyakorlati képzésre is komoly hangsúlyt fektetnek a szervezők, szerintük ugyanis semmilyen útmutató, dokumentáció vagy a neten elérhető videó nem helyettesíti a gyakorlatot, ahol a “diák” maga hajtja végre a feladatot, és ehhez a témában jártas szakemberek nyújtanak segítséget.

Az idei témák között szerepelnek a különféle felhős szolgáltatások, és ezek kihívásai Linux rendszergazdai szemmel, szó lesz a Drupal 8-ról, biztonsági kérdésekről (csomagszűrés, tűzalak konfigurálása), a SAMBA 4-ről, a számos hálózati eszközön futtatható OpenWRT firmware telepítéséről, beállításáról, üzemeltetéséről. Azoknak is érdemes eljönnie a Linux Táborba, akik még csak most ismerkednek vagy ismerkednének a szabad operációs rendszerrel, mivel lesz egy kezdő rendszergazdai képzés, ahol 6×4 órás gyakorlati képzés keretében szerezhetők meg a Linux-rendszerek üzemeltetésével kapcsolatos alapok.

A program gerincét a délelőtti, kiscsoportos (maximum 20 fő) géptermi laborgyakorlatok mellett a délutáni előadások képezik, ezt egészíti ki az esti szakmai beszélgetések, illetve a különféle szabadidős programok, például a foci vagy a borkóstolás. A tábor előadói, illetve a laborgyakorlatok vezetői olyan szakemberek, akik évek óta foglalkoznak szabad szoftverekkel, a hazai szabad szoftveres közösség ismert és elismert tagjai. A tábor szokás szerint Szerencsen lesz és igazodva a szabad szoftverek szellemiségéhez,  non-profit. További részletek a programról a Linux Tábor weboldalán érhetők el, ahol regisztrálni is lehet.

Árok-party

A 8 bites “retro” számítógépek kedvelői évek óta összejárnak Ajkarendeken, az Árok-party fantázianevű eseményen. Július 18-án kezdődik a rendezvény, régi demók vetítésével, majd az Európa 8 bitben című film ősbemutatója zárja az esti programokat. Szombaton egymást követik a szakmai előadások, szó lesz arról, hogyan készíthető házilag processzor, vagy hogy miként lehet az Atari 2600-at programozni, Halmai Csongor pedig Ausztráliából videókapcsolással jelentkezik be a tavalyi, nagy sikerű előadása folytatásával a Commodore 64 grafikai trükkök rejtelmeiről.

Író-olvasó találkozó is színesíti a műsort, Beregi Tamás, a számítógépes játékok történetét bemutató Pixelhősök könyv szerzője lesz a meghívott. Idén egy szöveges kalanddal kombinált élő szerepjáték várja a játékos kedvűeket, amiről további információk érhetők el a találkozó hivatalos weboldalán, de a látogatók újra elidőzhetnek majd a retro játékbarlangban is, ahol Nintendo Entertainment System, Sega Master System és Atari 2600-as és persze Commodore 64 gépek várják a klasszikus játék-fanokat. Az audioélményről a játékzenék feldolgozásában jeleskedő Errorport, illetve az elmaradhatatlan SIDrip Alliance gondoskodik.

Az Árok-partyról bővebb információ az esemény honlapján található.

Forrás: hwsw

2014. június 19. 16:00 | Események, Haladó