Graffiti background

“Az egész világ egy vászon” ez a mottója a Google Street Art projektnek, amellyel a lefotózott graffitik és utcai műalkotásokat kívánják bemutatni a világnak és megőrizni az utókornak.

A Google hivatalos blogjában azzal indokolják e lépést, hogy a street art alkotások ideiglenes jellege miatt megvan annak veszélye, hogy letörlik őket, és a rajongók számára örökre elvesznek. “Még ha a festék el is halványult már a falakon, a technológia segíthet megőrizni a street art darabokat, így az emberek akkor és ott fedezhetik fel maguknak, amikor és ahol akarják” olvashatjuk a blogon.

A világcég munkatársai gyorsan dolgoznak; csak ezen a héten indult a projekt, de már több mint ötezer karcolt, vésett, festett, spray-vel fújt alkotás, és mintegy száz online tárlat látható a gyűjteményben.

Tematikailag és technikailag is változatos, valóban művészi igényű darabokról van szó. Akad, amelyik az aktuálpolitikára reagál – például számos latin-amerikai utcai festmény -, van, amelyik közösségi alkotásként született, és találunk köztük olyat is, amely a hely, a falfelület adottságait használja ki játékos formában.

Egyes gyűjteményekben az alkotás folyamatát is nyomon követhetjük, ilyen például a Scratchpaper Roof projekt Párizsban. A Google Street Art projekttel olyan egyedülálló galériát hoztak létre, amely internetkapcsolattal a világ bármely földrészéről elérhető. Ha erre a linkre kattintotok, el is kezdhetitek a keresést helyek szerint.

A gyűjtemények szerint rendezett adatbázisban a jobb oldali nyíl segítségével léphettek tovább; a galériákhoz mellékelt térképen azt is láthatjátok, hol találhatók a települések, ahonnan a galéria darabjai származnak.

Forrás: Szeretlek Magyarország

2014. június 24. 10:00 | eKultúra