71648

A fővárosban rendezik meg Június 1-6 között a Nemzetközi Szuperszámítástechnikai Nyári Egyetemet. A hallgatók az Egyesült Államokból, Kanadából, Japánból és az Európa országaiból érkeznek, összesen nyolcvanan.

2010-ben az Európai Unió és Amerikai Egyesült Államok együttműködésében jött létre a Nemzetközi Szuperszámítástechnikai Nyári Egyetem elnevezésű kezdeményezés. A programot páros években európai országokban, míg páratlanokban az Egyesült Államokban rendezik meg. Az EU a PRACE projekten keresztül vesz részt a projektben. Előbbinek hazánk is tagja, így nem véletlen, hogy az idén már ötödik alkalommal megrendezendő Nyári Egyetemnek épp Budapest ad otthont.

A június 1-6 között zajló programra az Egyesült Államok és az Európai Unió mellett Japánból és Kanadából is érkeznek hallgatók, összesen nyolcvanan. A hatnapos Nyári Egyetemen való részvételt még márciusban hirdették meg. Az elmúlt évek sikereit követően idén is óriási volt a túljelentkezés. Összesen 533-an adták be pályázatukat a részvételre. A legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államokban volt, itt a 30 meghirdetett helyre 252-en jelentkeztek. A rendezvényen a világ legjobb egyetemeinek hallgatói képviseltetik magukat.

A program elsődleges célcsoportja a Phd hallgatók, illetve posztdoktori képzésben résztvevő tudósok. A szervezők szerint a programozói előképzettség a Nyári Egyetem sikeres abszolválásának az előfeltétele. A képzés programja délelőttönként hagyományos előadásokból áll, míg délutánonként workshopokon vehetnek részt a hallgatók.

A június eleji rendezvényen olyan témákat vitatnak meg a résztvevők, mint: hozzáférés a számítógépes infrastruktúrákhoz, ágazati kihívások (kémia, fizika, bioinformatika területei), programozási kérdések, teljesítményelemzés vagy éppen a tudományos vizualizációk területe. A program egyik sajátossága, hogy a világ számos pontjáról érkező, neves előadók nemcsak prezentációikkal képviselik ismereteiket, eredményeiket, hanem kvázi mentor funkciót is betöltenek a 6 napos rendezvény időtartama alatt.

Magyarország mára a szuperszámítástechnikai beruházások, és fejlesztések területén Közép-Kelet Európát tekintve az élmezőnyben foglal helyet. Hazánkban jelenleg is zajlik a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projekt. A beruházásnak köszönhetően 2014 végéig megnégyszereződik a magyar szuperszámítástechnikai összkapacitás. Ezt a gyakorlatra úgy lehetne lefordítani, hogy olyan teljesítménnyel bír majd a hazai rendszer, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre. A projekt két kiemelt központja Budapest és Debrecen. A Magyar Állam és az Európai Unió összesen közel 2 milliárd forinttal támogatja a projektet.

Forrás: hirado.hu

2014. június 5. 09:06 | Események, Magyar sikerek, Még több informatika