netskills

Húsz érmet nyert Magyarország a szakmák Európa-bajnokságán, a Lille-ben rendezett EuroSkills versenyen. A magyar versenyzők közül  a debreceni Mechwart András Szakközépiskola diákjai ICT specialista (vállalati informatika) szakmában aranyérmet szereztek.

A magyar résztvevők első helyen végeztek még az épületasztalos, karbantartó tisztító specialista, valamint tisztítási technológiák szakmában, míg ezüstérmesek lettek a faipari technológiák és mechatronikus szakmában. Bronzérmet öt szakmában – bútorasztalos, ács, virágkötő, faipari gépkezelő, valamint ápolás és gondozás – érdemelt ki Magyarország, utóbbiban először vett részt magyar versenyző.

A részt vevő 25 európai ország rangsorában Magyarország az előkelő 6. helyen végzett, és ezzel végérvényesen az európai élvonalba került – mondta Fekete Balázs, Magyarország hivatalos delegáltja az MTI-nek vasárnap.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a záróünnepséget követően az MTI-nek elmondta: jó volt ma magyarnak lenni, büszke az egyéni és csapatteljesítményekre. “Az eredmény megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk a duális szakképzés bevezetésével, és hogy olyan szakmákban, mint például az információtechnológia, mechatronika és a faipari szakmák Európa élvonalába tartozik Magyarország” – hangsúlyozta az államtitkár.

A szervezők közlése szerint az október 2. és 5. között rendezett lille-i EuroSkills megmérettetésen 90 000 látogató fordult meg és összesen 25 európai ország 450 fiatal szakmunkás mérte össze tudását 41 szakmában. A 22 tagú magyar csapat 16 szakmában versenyzett.

Magyarország a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills versenyeken 2007, a EuroSkills-en 2008 óta vesz részt.  A magyar kormány és az MKIK között 2010-ben kötött szakképzési keretmegállapodás értelmében 2011-től a WorldSkills  és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a felelős.

A záróünnepség végén átadták a EuroSkills zászlót a következő, 2016-os versenyt rendező Göteborgnak. A 2018-as versenyt Budapesten rendezik.

Fekete Balázs elmondta: sok tapasztalatot szereztek Lille-ben a szervezéssel, a versenyhelyszín és a versenypástok felépítésével kapcsolatban, és ezeket a tapasztalatokat felhasználják majd a magyarországi rendezésben. “Biztosak vagyunk benne, hogy tökéletes Európa-bajnokságot rendezünk, mind szakmai, mind technikai szempontból” – mondta.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Fotó: http://es2014.netskills.hu/

2014. október 8. 12:02 | Magyar sikerek