IT Café

A FiLIP 2 okosóra kimondottan kisgyerekeknek készült, lehetővé teszi, hogy a szülők nyomon kövessék és bármikor elérjék őket.  Az idei évben nagyot robbant a különféle viselhető eszközök (angolul: wearables) piaca, de tisztán látszik, hogy ez még csak az épp hízó jéghegy csúcsa.

Az Egyesült Államokban például hamarosan piacra kerül az AT&T hálózatát használó FiLIP 2 nevű eszköz, ami egy kimondottan kisebb gyermekek számára készült okosóra, ilyen pedig eddig nem nagyon volt.

Az eszköz természetesen képes megmutatni az aktuális időt, de legfőbb funkciója nem ez, hanem a szülők és a gyermekek közötti kommunikációs lehetőségek kibővítése. Az óráról legfeljebb 5 darab, előre beállított számot lehet hívni, a szülők pedig az androidos vagy iOS-es okostelefonjukon lévő FiLIP alkalmazás segítségével érhetik el a gyerekeket. Üzenetküldési opció is van, de csak a szülők oldaláról. A cég honlapján ezt egyszerűen magyarázzák meg; a gyereknek lesz még ideje efféle tevékenységre kamaszkorukban, de a valóság nyilván az, hogy az aprócska kijelzőn sehogy sem férne el a virtuális billentyűzet. Természetesen van vészhívó gomb is, ezt három másodpercig nyomva az óra végighívja a beállított számokat, miközben folyamatosan rögzíti és továbbítja a környezeti hangokat is. A 911-et viszont nem lehet elérni az óráról.

Kiemelten fontos funkció a személykövetés: a már említett alkalmazáson keresztül bármikor le lehet kérdezni a gyerek(ek) pozícióját, amit az óra GPS, GSM és wifijelek alapján számol ki, úgyhogy a lehetőségekhez képest elég pontos (ráadásul a szülők a bújócskázásban is nagy hasznát vehetik a dolognak). A mozgást az előre beállított biztonságos zónák segítségével automatikusan is lehet követni, a rendszer képes a szülőt tájékoztatni, amikor a gyerek elhagyja a megbízhatónak titulált területet.

A hamarosan megjelenő kiegészítő pontos technikai paraméterei és ára nem ismert, ugyanakkor a jelenleg 99 dollárért megvásárolható elődmodell alapján valószínűsíthető, hogy ugyanúgy 128 x 128 pixeles kijelzőt kap majd az újdonság. Az akkumulátor kapacitásán viszont remélhetőleg növelnek, az első FiLIP ugyanis legfeljebb 1 óra beszélgetést vagy 48 óra készenlétet bírt, ami még ebben a kategóriában is nagyon karcsúnak tűnik.

Forrás: IT Café

Fotó: IT Café

2014. október 1. 12:05 | Haladó, Még több informatika