Facebook_Konferencia_A tudomány női dolog

Érdekel a tudomány…lány létedre? És unod már, hogy a természettudományt még mindig csak a fiúkkal azonosítják? Úgy érzed, hogy a nők alulképviseltek a matematika, fizika, biológia, kémia vagy informatika világában? Akkor ott a helyed ezen a konferencián!

A műszaki kutatók közt ötször, a mérnökök körében hétszer annyi a férfi, mint a nő. Az egyik legjobban fizető területen, az informatikában az arány ennél is rosszabb. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a nők átlagkeresete nagyjából egyötöddel alacsonyabb a férfiakénál. Ugyanakkor a fentiek hiányszakmák Magyarországon – és szakemberek szerint azok is maradnak, amíg a nők meg nem látják bennük a lehetőséget – áll a konferencia eseményének ismertetőjében.

Szerepmodellek híján, és sokszor tanáraik és szüleik tanácsára olyan lányok is “nőiesebb” pályák után néznek, akik egyértelmű természettudományos, matematikai, műszaki érdeklődést mutatnak, és jók a területen elért eredményeik. A társadalomban túl erősen élnek a férfi informatikusok, tudósok, mérnökök képei, és a legtöbb középiskolás lány csak akkor fog meggyőződni róla, hogy ő is érvényesülhet ezekben a szakmákban, ha megismer egy olyan közeget, ahol a lányok többsége hasonló ambíciókkal rendelkezik, és ha találkozik olyan nőkkel, akik a példájukkal utat mutatnak.

A konferencia célja, hogy elősegítse ezeknek a feltételeknek a megteremtését. A rendezvényen sikeres karriert befutó női előadók tartanak előadást, elsősorban középiskolás lányoknak. Személyes történetükön keresztül a résztvevők megismerhetik az informatikus, mérnöki, vagy kutató-fejlesztői pályák jellegzetességeit. Betekintést nyerhetnek a szakmáknak azokba a szépségeibe és érdekességeibe, amik miatt érdemes őket választani, és átláthatóvá válhat számukra az a folyamat, ami a középiskolától a szakmai elismerésekig vezet. Az előadásokban szó esik arról is, hogy miként lehet az anyaságot és a karriert összeegyeztetni, és hogy mi kell ahhoz, hogy csupa férfi kolléga közt valaki nőként érvényesüljön.

A konferencia ezenkívül hangsúlyt fektet az információcserére és hálózatépítésre. A jelenlévő diákok megoszthatják egymással azokat a tudományos szabadidős programokat, szakköröket, amikben részt vesznek, és lehetőséget kapnak, hogy együtt újakat találjanak ki. Azok, akik már tudják, hogy hol szeretnének továbbtanulni, tippeket adhatnak a többieknek, potenciálisan új egyetemeket, képzéseket hozva egymás látóterébe.

Kik az előadók?

Dr. Kern Anikó az ELTE Űrkutató Csoportjától. Az MTA OTKA pályázatának nyertese. Szakterülete a klímaváltozás vizsgálata műholdfelvételek segítségével.

Dr. Fuxreiter Mónika a Debreceni Tudományegyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetétől. Az MTA Lendületben programjának és a L’Oreal A Nőkért és a tudományért díjának nyertese. Területe a molekuláris biológia, kiemelt szakterülete a fehérjék vizsgálata, a fehérjeevolúció.

Weiner Zsuzsa, a Prezi kutatója, valamint az ELTE elméleti matematikusa. A Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj nyertese. Területe az ember-számítógép interakció, a kódoláselmélet és a véges geometria.

Szikszai-Fábri Anna, a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. mérnök-informatikusa, a cég Women in IT committee-jének vezetője.

A konferencia ideje és helye:

2014. november 28. 15:00
ELTE Természettudományi Kar, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, Északi-tömb 0.79-es nagyelőadó

Forrás: ma.hu

Fotó: Facebook/Konferencia: A tudomány női dolog

2014. november 18. 09:30 | Események, Nők és infokommunikáció