fotó_szergej orlovszkij

A Capa Központ és a Kitchen Budapest november 17-én megnyíló Kép és képtelenség című kiállítása a látáshoz és megfigyeléshez kapcsolódó új technológiákat egyedi nézőpontból vizsgálja meg. Az interaktív – bárki számára kipróbálható – eszközökre építő tárlaton párhuzamosan mutatja be a kereskedelemben kapható technológiákat és a hackerek, művészek technológiai vízióit.  

A valóság érzékelésének és átformálásának határai az újgenerációs vizuális technológiák megjelenése óta egyre kevésbé egyértelműek. Az innovációk, mint például a kiállításon is kipróbálható Google Glass okosszemüveg és Oculus Rift virtuális valóság szemüveg, széles körben ismertek, tömeges elterjedésük ugyanakkor még nem jellemző – ahogy az eszközök hagyományos használati módjai sem egyértelműek mindenki számára. A felhasználóik elsősorban “advanced userek” és művészek. A Kép és képtelenség című kiállítás kurátorai ezért az “early adopterek” kreatív szemléletére épülő eszközöket és alkalmazásokat is bemutatnak a kereskedelemben kapható technológiákkal párhuzamosan. A kiállítás feltérképezi, rendszerezi és bemutatja a gyártók által vizionált és javasolt felhasználásokat, párhuzamosan a korai felhasználók által kitalált használatokkal.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a Kép és képtelenség az első, kifejezetten a kortárs technológiákat bemutató, interaktív kiállítás, melyet a Kitchen Budapesttel együttműködve hoztak létre. A kiállítás célja, hogy játékos és szórakoztató formában bemutassa mindenkinek, hogy milyen, a látást és megfigyelést segítő eszközök fogják meghatározni a következő évtizedet, ezen keresztül pedig hasson a felhasználói kreativitásra, ösztönözzön az eszközök kipróbálására és azok kritikus használatára.

A Kép és képtelenség kiállításon az eredeti Google Glass-t és Nintendo Wii-t felhasználó installáció is megjelenik, a művészek DIY (csináld magad) és hackelt eszközeivel együtt. Ezek mellett ismert vírusmarketing-kampányokat megidéző videók, Augmented Reality-maszk, a Layar tervezőalkalmazás, az Xbox Kinect, az Oculus Rift és virtuális látást újraértelmező, 3D nyomtatóval készült eszközök is megtekinthetők. Az installációk mindegyike kipróbálható, így a Kép és képtelenség látogatói egyszerre lehetnek interaktív felhasználók és a technológiai újítások nyitott szemlélői.

Forrás: HVG

Fotó: Szergej Orlovszkij

2014. november 11. 09:44 | Események