appra_magyar_logo1

Az eNET legfrissebb kutatása szerint már 60%-os az okostelefon penetráció. A tavalyi siker után idén is lesz Appra magyar!, az IVSZ alkalmazásfejlesztő versenye. A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) védnökségével rendezett verseny célja a legkiválóbb magyar alkalmazásfejlesztői teljesítmények elismerése és a tudatos mobileszköz-használat terjesztése. A kezdeményezés támogatói a Microsoft, a Quaestor és az eNET. 

Az évről évre növekvő okostelefon-penetráció már Magyarországon is megfelelő piacot biztosít a hazai alkalmazások széles körű használatához és a kapcsolódó üzleti lehetőségekhez. Az eNET 2014 októberi online kutatása szerint a 18 évesnél idősebb internetezőknek már 60%-a rendelkezik okostelefonnal, és 23%-nak van táblagépe is.

Az Appra magyar! idei kiírásban négy kategóriában – életmód, szórakozás, üzleti, kereskedelmi – keresik a legjobb alkalmazásokat, illetve Az Év Alkalmazását: a legjobb platformfüggetlen applikációt. A szervezők idén december 31-ig várják a 2013. augusztus 1-e után megjelent, vagy azóta jelentős frissítést kapott és jelenleg is aktív terméktámogatással rendelkező alkalmazásokat a pályázat honlapján (www.appramagyar.hu). A beérkezett pályamunkákat hatfős szakmai zsűri bírálja el, és a közönség is szavazhat a legjobb fejlesztésre.

Bódi Gábor, az NHIT elnöke és a Miniszterelnökség infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkára az Appra magyar! védnökeként elmondta: „Egyre többen rendelkeznek okostelefonnal, így az azokon futó alkalmazások is kiemelt szerephez jutnak az információs társadalom kiszélesítésében. A különböző élethelyzetekhez kapcsolódó applikációk rendszeres használata hozzásegíti a felhasználókat a digitális univerzum felfedezéséhez, és első lépést jelenthetnek a további infokommunikációs ismeretek elsajátításához. Az Appra magyar! verseny kiváló alkalom arra, hogy a számos érdekes és hasznos hazai alkalmazás fejlesztői bemutatkozzanak, applikációik minél több emberhez eljussanak, és segítségükkel egyre több felhasználó lépjen be a digitális írástudás világába.”

 „A tavaly útjára indított kezdeményezésünk bebizonyította, hogy a magyar fejlesztői potenciál lehetőséget nyújt a mobilfejlesztési szektor gyors növekedéséhez. A tavalyi Appra magyar! nyertes alkalmazásai – ötlet és kivitelezés szempontjából is – a világon mindenhol komoly üzleti lehetőséget jelenthetnének. Reményeink szerint az idei versenyben is megtaláljuk az igazi gyöngyszemeket az alkalmazások között, amelyek megkönnyítik a felhasználók életét” – mondta Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

Mint emlékezetes, az Appra magyar! ötletét Papp István, a Microsoft Magyarország vezetője vetette fel közel két évvel ezelőtt. Az immár második alkalommal megrendezésre kerülő verseny idei bejelentése kapcsán elmondta: „Tavaly, az első Appra Magyar! előtt rendkívül biztató jelnek tartottam, hogy a kezdeményezés mögé egy emberként állt be nemcsak az iparág több, jeles szereplője, de az ágazat érdekképviseleti szervezete, sőt a kormányzat is. A sok jó magyar appon kívül ez is kellett ahhoz, hogy immár a magyar infokommunikációs szakma hagyományaként tekinthessünk a hazai alkalmazásfejlesztés Oscar-díjára!”

Az idei kiírásban a kategóriagyőztesek és a közönségdíjas applikáció fejlesztői a következő évben a fejlesztőket vagy mobilos piacot érintő legjelentősebb szakmai konferenciákra kapnak szabad kártyát az IVSZ jóvoltából, az év legjobb platformfüggetlen alkalmazását pedig egymillió forint értékű programmal és támogatással segítik a nemzetközi piacra lépés lehetőségében.

Tavaly ők taroltak

2013-ban a több mint 160 benevezett alkalmazás közül Az Év Alkalmazása és a Közhasznú kategória győztese a több mint 6000 állomást tartalmazó iMenetrend vasútimenetrend-kereső alkalmazás lett. Az Üzleti kategóriában a Jószaki szakemberkereső applikáció, az Életmód kategóriában pedig az ingyenes MinDigTV alkalmazás vitte el az első helyet. A Játék kategóriában két alkalmazást is díjaztak, egyrészt a FilmDrops applikációját, amelyen keresztül az interaktív Chili vagy Mangó filmsorozat nézhető, valamint a Sightert, amellyel a városok nevezetességeit kereshetjük meg játékos formában. A legtöbb szavazatot kapó, közönségdíjas applikáció a Traffi Hunter traffipaxjelző lett.

A verseny pontos feltételei itt olvashatók, a felmerülő kérdésekre az Appra magyar! hivatalos Facebook oldalán kaphatnak választ az érdeklődők.

Forrás:IVSZ

2014. november 20. 14:03 | Pályázatok