Working meeting

Jól szerepelt a versenyen a magyar SmartVineyard csapat, hiszen bejutott a legjobb nyolc közé. Az Árendás Csabaáltal kifejlesztett találmány szőlőgazdáknak nyújt segítséget, ugyanis a szőlőbe telepített precíziós szenzorok folyamatosan követik az időjárási viszonyokat, és értesítik a gazdát, amennyiben az időjárási körülmények gombafertőzéssel fenyegetnek. A fejlesztés képes a gombaspórák jelenlétét is kimutatni, így a gazdák jelzést kapnak a növényvédőszerek alkalmazásának szükségességéről is.

A  tízedik Intel Global Challenge versenyt a Lab4U, egy chilei diákcsapat nyerte. Az Intel Global Challenge az egyik legjelentősebb üzleti verseny diákok számára, melynek célja, hogy a fiatal vállalkozókat arra ösztönözze, hogy a világ legégetőbb problémáira a technológia segítségével találjanak megoldást. A verseny különlegessége, hogy a résztvevők a Szilícium-völgy üzleti szakembereivel és befektetőivel találkozhatnak.

A Lab4U csapata a Chilei Egyetem diákjaiból és egy helyi rákkutató központ csapatából áll. Egy olyan technológiát fejlesztettek ki, mellyel a mobiltelefon tudományos eszközként használható. A beépített szenzorokon, illetve egy a tömegek és közösségek tudására építő, tanulást segítő platformon keresztül a felhasználók laboratóriumi eredményeket tudnak előkészíteni, elemezni illetve megosztani mobiltelefonok segítségével. A csapatot a technológia kifejlesztésében az ösztönözte, hogy saját egyetemükön a laboratóriumi felszerelések hiányosak voltak, így az volt a céljuk, hogy az új megoldással a természettudományos oktatást és kísérletezés jelenlegi rendszerét megreformálják.

“ Az Intelnél fontosnak tartjuk, hogy a fiatal és innovatív generációnak lehetőséget nyújtsunk a bemutatkozásra, és támogassuk vállalkozásaikat” – mondta Staci Palmer, az Intel glovális stratégiai kezdeményezésekért felelős igazgatója. „ Az Intel Global Challenge, és az ehhez hasonló programokon keresztül a világ minden tájáról érkező diákok olyan támogatást kapnak, amellyel valóra válthatják álmaikat, és az általuk kifejlesztett új technológiákon keresztül pozitívan tudják befolyásolni az emberek életét” – tette hozzá.

Az Intel Alapítvány összesen 100 000 dollár pénzdíjat osztott szét a versenyen. A fődíjat megnyerő csapat 50 000 dolláros jutalomban részesült. További három első díjat osztottak ki (fejenként 15 000 dollárt) három kategóriában: internet, mobil és szoftver megoldások; társadalmi innováció; valamint Internet of Things (tárgyak internete) és hardver megoldások. További 5 000 dolláros pénzdíjban részesült a legjobb közösségi médiás megoldás.

A három kategóriában díjazottak pályázatai az oktatástól egészen a gyáripar területéig terjednek. Az olasz Neuron Guard egy olyan összetett megoldást fejlesztett ki, mely akut agyi károsodás esetében megelőzi a szélütés, a hirtelen szívhalál vagy a traumás agysérülés okozta visszafordíthatatlan folyamatokat. Egy másik díjazott, az Egyesült Királyságbeli Karisma Kidz „Moodville” elnevezésű alkalmazása gyerekek érzelmi intelligenciájának növelését segíti hangulatok beazonosításán és kezelésén keresztül. A tajvani Servtech csapata pedig egy olyan technológiai infrastruktúra kifejlesztésével ért el sikert, mely infokommunikációs technológiák felhasználását segíti elő a feldolgozóiparban. A Servtech megoldásával a gyárak a \”big data\”-ból nyert információk segítségével fel tudják tárni a berendezések állapotát és meghibásodásait.

A kaliforniai Berkeley Egyetemen tartott versenyen húsz országból összesen 26 csapat mérte össze a tudását. A résztvevő 26 csapatot több mint 60 ország több száz jelentkezője közül, kilenc regionális megmérettetés után választották ki. A 2005 óta megrendezett Intel Global Challenge célja, hogy a vállalkozó kedvű diákokat olyan innovatív technológiai megoldások kifejlesztésére motiválja, melyek valós problémákra nyújtanak megoldást. További célja a versenynek, hogy segítse az életképes üzleti modelleket kitörni az egyetem falai közül.

Az elmúlt tíz év során az Intel több mint egy milliárd dollárt, az Intel dolgozói pedig több mint négy millió dollárnak megfelelő munkaórát fordítottak arra, hogy a világ több mint 70 országában javuljon az oktatás színvonala.

Forrás: IT-Extreme

2014. november 20. 14:23 | Haladó, Magyar sikerek