21236

Az év végén már 7,1 milliárd mobiltelefon előfizetés lesz világszerte, 2020-ra pedig 9,5 milliárdra nőhet a számuk az Ericsson elemzése szerint. A cég a tavalyihoz hasonló forgalomra számít Magyarországon, és további kutatás-fejlesztési feladatokat hozna Budapestre.

A hálózati megoldásokat szállító Ericsson legújabb mobilitási jelentése szerint 2014 végén mintegy kétmilliárd 3G-s előfizetés lesz, míg a legújabb, negyedik generációs hozzáférések száma 400 millió körül alakul. A következő időszakban azonban rendkívül gyors fejlődés várható ezen a területen, és 2020-ra a 3G-s kapcsolatok száma 4,4, míg a 4G-seké 3,5 milliárdra nő.

A negyedik generációs hálózatok fejlesztése folyamatos munkát ad az Ericssonnak Magyarországon, legnagyobb hazai partnerük, a Magyar Telekom a jövő év végére 93 százalékos országos LTE-lefedettséget tűzött ki célul – közölte érdeklődésünkre Jakab Roland, a társaság ügyvezető igazgatója. Emellett a kormány elképzelései szerint 2018-ra megvalósuló szélessávú infrastruktúra – ekkorra minden háztartás számára hozzáférhetővé tennék a legalább 30 Mbit/s-os internetkapcsolatot – kiépítésében is szerepet vállalnának, indulnak majd az ezzel kapcsolatban kiírt tendereken.

Az idén a múlt évihez hasonló bevételre számítanak az Ericsson Magyarország Kft.-nél – közölte Jakab Roland. A cégvezető elmondása szerint jelenleg mintegy 1700-an dolgoznak a vállalatnál, ez kismértékű növekedést jelent a múlt év végihez képest. Az Ericsson budapesti kutató-fejlesztő központjában jelenleg 1200-an vannak. Jakab Roland a Világgazdaságnak hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy a budapesti k+f részleg feladatai tovább bővüljenek.

– A hazai menedzsment dolgozik azon, hogy még több tevékenység kerüljön Budapestre. Már önmagában az, hogy ekkora volumenű k+f van nálunk kiváló egyetemi kapcsolatokkal, jó lehetőséget ad ennek további növelésére és újabb kulcsfontosságú fejlesztési témák Budapestre hozására – mutatott rá az Ericsson ügyvezetője. Jakab Roland hozzátette, hogy a társaság komoly erőforrásokat áldoz az egyetemekkel való együttműködésre, illetve arra, hogy minél több fiatal figyelmét a természettudományok felé fordítsák.

– Meggyőződésem, hogy a mérnöki, természettudományos képzés vonzóvá tétele és erősítése jelenthet egy kitörési pontot Magyarország számára. A hálózatba kapcsolt világ felé haladunk, minden, aminek hasznára válhat, ha csatlakozik a világhálóra, az be is lesz kapcsolva. Ez alapvető módon alakítja át minden iparág folyamatait, azonban ehhez kellenek jó mérnökök, szakemberek is. Ha Magyarország erre hangsúlyt fektet, támogatja, hogy egyre többen válasszák az informatikai, mérnöki, fejlesztői szakmát, ez hosszútávon egyértelmű versenyképesség javulást hoz – mutatott rá Jakab Roland.

Az Ericsson kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fiatalok érdeklődését is felkeltse a természettudományok iránt, ennek megfelelően az idei Kutatók éjszakája egyik legnagyobb vállalati partnere volt a cég. Az érdeklődők a cég budapesti k+f központjának kutatólaborjába is ellátogathattak és kipróbálhattak olyan technológiai újításokat, mint az okos papír vagy a hálózatba kapcsolt labda. A program során egy világrekordot is felállítottak, amely egyben fizikai kísérlet is volt, egyszerre négyezren zenéltek különböző hosszúságú PVC csövek segítségével, az Örömódát játszották el.

Forrás: Világgazdaság

2014. november 20. 14:42 | Haladó, Kezdő, Még több informatika