asp_620_social-network-76532_640_szeretlekmo

2015. január elsejétől néhány dolog változik a Facebookon, többek közt a felhasználási feltételek, az adatfelhasználási és a cookie-k használatára vonatkozó szabályzat is. Mivel azonban már a csapból is a felhasználási feltételek és az adatvédelem folynak, legtöbben azonban teljesen érdektelenül állunk hozzájuk, mi elmondjuk mi a lényeg.

Újdonság lesz, hogy elindulnak az online viselkedésalapú hirdetések (tehát a Facebookon kívüli alkalmazások, előzmények alapján is dob majd neked hirdetést az oldal) alkalmazása, ugyanakkor ezeket többféle beállítással lesz lehetőségetek szabályozni.

Rövidebbek és egyszerűbbek a szabályzatok

Sőt, a 36 nyelven elérhető Adatvédelmi alapismeretek oldal interaktív útmutatókat is tartalmaz, hogy választ kaphass a Facebookolás során sokszor előkerülő alapkérdésekre. Például, hogy ki láthatja a Facebookon található információid, hogyan kell eltávolítani a megjelöléseid, mi történik azzal, akit letiltasz, vagy hogyan válaszd ki az egyes bejegyzéseidhez a kívánt célközönséget. Emellett az adatfelhasználási szabályzatok rész is rövidebb és világosabb lett, könnyebben érthetővé vált.

Mit csinálnak a közelben lévő ismerősök?

Most és eddig is rengetegen jelentkeznek be kedvenc helyeikre. Kevesebben használják azonban az egyelőre még csak néhány régióban elérhető Ismerősök a közelben funkciót. 2015-ben viszont ha úgy döntesz, hogy megosztod a tartózkodási helyedet, akkor megnézheted a közeli éttermek étlapját vagy a környéken lévő ismerőseiddel kapcsolatos híreket is.

Két komment közt egy kis shoppingolás

Egyes régiókban már tesztelik a Vásárlás gomb használatát, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Facebook elhagyása nélkül is vásárolhassanak termékeket. Korábban írtunk a Messenger alkalmazásba épített utalásos funkcióról is, ezzel lesz összefüggésben ez is. Érdekes, hogy a legtöbb magyar ember távolságtartással kezeli az olyasmit, mint a közösségi jellegű oldalakon történő bankkártyahasználat, mondván egyetlen kód feltörésére (amire valljuk be, volt már többször is példa) van szükség, hogy valaki hozzáférjen vagyonunkhoz. Alighanem a Facebook erre is megoldást talál majd.

Mire használja a Facebook a készülékeddel kapcsolatos adataid?

Az akkumulátorral és jelerősséggel kapcsolatos adatok segítségével azt biztosítják, hogy az alkalmazások még jobban működjenek a készülékeden (telefonon, táblagépen). Amikor a bejelentkezel valahova vagy egy bejegyzésben megadod a helyszínt, a Facebook engedélyt kér a telefonod helymeghatározásai adatainak használatához.

Újdonság lesz az is, hogy ha véletlenül kizártad magad Instagram-fiókodból, Facebook-adatok használatával is tudsz új jelszót beállítani.

Így függenek össze az adataid és a hirdetések

Sokan kérdezik, hogyan osztja meg a Facebook a felhasználók adatait a hirdetőkkel. Az anonimitás továbbra is változatlan marad, ettől nem kell félni, ennek a résznek mindössze annyi a lényege, hogy a hirdetők a jövőben sokkal könnyebben targetálhatnak (választhatnak célközönséget). Ha részletesebben érdekel a téma, katt ide. Itt írnak például arról, milyen beállításokkal szabályozhatod a hirdetések megjelenését. A hirdetéstípusokat is be lehet majd állítani.

Egységes beállítások minden készüléken

Sokan panaszkodnak arra is, hogy több készülék és böngésző használata esetén nagyon nehéz beállítani, milyen típusú hirdetések jelenjenek meg. Ha korábban a laptopon beállítottad, hogy bizonyos típusú hirdetéseket nem szeretnél látni, ez nem mindig működött a telefonodon. A Facebook végre egységesíti ezeket a beállításokat és vége az idegesítő reklámnak: amit nem akarsz látni, azt nem látod.

Így tudod elutasítani az alkalmazásokon alapuló hirdetéseket

A Digital Advertising Alliance webhelyén keresztül elutasíthatod az alkalmazásokon és webhelyeken alapuló hirdetések megjelenítését a faladon. Az iOS és Android rendszerek beállítási lehetőségein keresztül erre szintén van lehetőség. Amikor beállítod, hogy nem szeretnél ilyen típusú hirdetéseket látni, a döntés automatikusan az összes eszközödre vonatkozik majd.

 

Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu

Fotó: Szeretlekmagyarorszag.hu

2014. december 3. 10:36 | Digitális írástudás, eKultúra