LE WEB PARIS 2013 - CONFERENCES - PLENARY 1 - ATMOSPHERE - AUDIENCE

Először mutatkozhat be három innovatív magyar vállalkozás – egy méhkaptár-megfigyelő rendszer, egy mozgáselemző rendszer és egy vizuális jegyzetelésre alkalmas szofter – önálló magyar standon a Párizsban kedden kezdődött LeWeb digitális innováció konferencián.

A budapesti Loffice közösségi irodaház által meghirdetett pályázaton hatvan benevezett internet-alapú és digitális innovációs fejlesztésből választotta ki a Prezi és a Ustream társalapítójából, valamint befektetőkből álló zsűri azt a három magyar startupot, amelyek képviselői – a hazai állami támogatásnak köszönhetően – kijutottak a párizsi találkozóra. A háromnapos rendezvényen mintegy négyszáz nemzetközi befektetővel találkozhatnak, valamint olyan nagyvállalatok vezetőinek előadásait hallgathatják meg, mint a Google, a Facebook és a Yahoo.

Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal alelnöke az MTI-nek Párizsban elmondta: elengedhetetlen a magyar startupoknak a nemzetközi kapcsolatok kiépítése és külföldi megmérettetése, mert csak az ilyen visszajelzéseknek köszönhetően válhatnak nemzetközileg is sikeres cégekké. Véleménye szerint ezen a téren még nem elég aktívak a magyar vállalkozások. Ezért a Nemzeti Innovációs Hivatal egyik fő feladatának tartja az induló innovatív cégek támogatását a nemzetközi megjelenésben, az utóbbi egy év évben többek között Tel Avivban, New Yorkban, Bécsben és Helsinkiben segítette a magyar részvételt a startup-találkozókon.

Hornos Tamás a Ziteboard interaktív prezentációs eszköz és vizuális jegyzetelésre alkalmas fejlesztéssel érkezett Párizsba. A Ziteboard egy minden eszközön (számítógépen, okostelefonokon, és digitális táblákon) a böngészőben működő, nagyítható digitális papírlap. A jegyzetek így sosem vesznek el, folyamatosan szerkeszthetők, helyszíntől és eszköztől függetlenül. A cég internetes oldalán elérhető fejlesztést már több ezren használják világszerte videokonferenciákhoz, távoktatásban és egyedi konzultációkon is.

A Wimmer Tamás által képviselt iHivePro méh-monitorozó rendszerrel a távolból megfigyelhetővé és kontrollálhatóvá válnak a kaptárok, ezáltal csökkenthető a méhek pusztulásának aránya, ami világléptékben is jelentős mértékű probléma. A rendszer által kiküszöbölhetőek a méheket tizedelő okok közül a fertőzések, betegségek és a vandalizmus, valamint a lopás.

Ozsvald Eszter a Notch viselhető szenzor hálózatot mutatja be, amelynek segítségével az emberi mozdulatsorok térben leképezhetővé válnak. Ezáltal a fizikai tevékenységek minősége és hatékonysága még inkább elemezhető és fejleszthető. A rendszer része az okostelefon applikáció, amely a mozgást végző személy ruhájára, testrészeire erősített szenzorok jeléből háromdimenziós képet ad az elvégzett mozdulatsorról, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy saját mozgásszervi működését biomechanikailag megfigyelje. A New Yorkban alapított magyar vállalkozás fejlesztése Budapesten zajlik, a gyártás pedig Kínában történik.

A 2004-ben alapított, nemzetközileg elismert LeWeb digitális innováció konferencián a nemzetközi gazdasági élet kulcsszereplői, startupok, technológiai vállalatok vitatják meg az internetalapú vállalkozások jövőjét. Az ICT szektor világviszonylatban kiemelkedő rendezvényére 85 országból 3500 látogatót, köztük négyszáz befektetőt várnak. Idén Kelet-Európából Magyarországon kívül Lengyelországból és Oroszországból érkeztek innovatív vállalkozások.

Forrás: Infotér
Fotó: The Pitch

2014. december 10. 15:57 | eGazdaság, Magyar sikerek