Burglar

Becsekkolunk egy étteremből, egy szórakozóhelyről vagy egy távoli városból. Ha óvatlanok vagyunk, túl sokan látják, hogy épp hol tartózkodunk, a bűnözők pedig kifigyelik, és betörnek az üres lakásba.

Nem javasolt azonnal felrakni a közösségi oldalakra, hogy éppen hol tartózkodunk és mit csinálunk, mert ha ezt olyan körben osztjuk meg, amelyhez bárki hozzáférhet, akkor az „felhívás egy keringőre” azoknak, akik ezt figyelik, és az üresen maradt lakásba könnyen betörhetnek – magyarázta Németh Ágnes rendőr alezredes, az ORFK osztályvezetője a Napközben szerdai adásában.

A közösségi oldalakon be lehet állítani, hogy a posztolt információkat láthatják. A Facebookon alapbeállítás szerint a megosztások mindenkinek elérhetőek, ezért ajánlatos ezt megváltoztatni – mondta Rakoncza Zsolt internetes biztonsági szakértő. Olyan jelöléseket nem szabad visszaigazolni, akiket nem ismerünk, ellenkező esetben a teljes életünket feltárjuk az illető előtt – tette hozzá. A helymeghatározást feltétlenül ki kell kapcsolni, a valós idejű posztolást pedig érdemes elkerülni, például a nyaralás fotóinak feltöltése inkább a visszaérkezés után javasolható – hangoztatta. Bizonyos szolgáltatásoknál azonban nem lehet inaktívvá tenni a GPS-t, ha tehát azt használni akarjuk, akkor jobb ezzel a kockázattal számolni – fűzte hozzá Németh Ágnes.

Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke a műsorban azt tanácsolta, hogy azokat az eszközöket, amelyeket használunk, tanuljuk meg megfelelően kezelni. Bátran kérjünk tanácsot a gyerekektől, fiataloktól.

Az ORFK osztályvezetője szerint korfüggetlen, hogy kik válnak áldozataivá internetes visszaélésnek. Bár a fiatalok felelőtlenebbek, mégis “okosabbak”, hisz jobban tudják kezelni a készüléket és az alkalmazásokat, mint az idősebb korosztály. Utóbbi tagjai kevésbé érzik, hogy veszélyben lehetnek az interneten – emelte ki Németh Ágnes.

Forrás: hirado.hu

2015. január 30. 07:34 | Biztonságos internetezés