nvidia

Egy nagyjából 150 négyzetméternyi helyet elfoglaló szuperszámítógép volt először képes 1 teraflopos teljesítményre, alig két évtizede. Néhány órája Las Vegas-ban bemutattak egy chipet, amely ugyanerre képes. Egy körömnyi helyen, a telefonunkban vagy éppen az autónkban.

Tulajdonképpen hagyományosnak mondható, hogy az Nvidia a világ legkomolyabb fogyasztói elektronikai eseményeként jegyzett CES első óráiban mutatja be azt a chipet, ami az adott év csúcskategóriás telefonjait és táblagépeit hajtja majd. Két éve a Tegra 4-et leplezték le, tavaly a Tegra K1 érkezett, néhány órával ezelőtt pedig a Tegra X1 került színpadra Las Vegas-ban.

Az újdonságot bemutató Nvidia-vezérigazgató, Jen-Hsun Huang szerint az X1 a világ első mobil szuperchipje. A 256 GPU (grafikai) maggal – a tavalyi X1-ben még “csak” 192 volt – és nyolc CPU maggal rendelkező chip 1 teraflopos teljesítményre képes, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 1 000 000 000 000 műveletet végez el.

A technológia fejlődésének sebességét jól mutatja, hogy a számítástechnika csúcsát jelentő hatalmas szuperszámítógépek 1996-ban érték el az 1 teraflopot – ehhez egy nagyjából 150 négyzetméteren elterülő gépmonstrumra és 500 ezer wattos teljesítményfelvételre volt szükség, valamint további 500 ezer wattra a gépterem hűtéséhez. Most pedig ugyanez a számítási teljesítmény már egy zsebrevágható telefonba is belefér, mindössze 10 wattot fogyaszt.

A Tegra X1 chipelt szerelt okostelefon 60 Hz-en játssza le a 4K felbontású videókat, de ami még jobban érzékelteti a chip erejét: az X1-ben elég erő van egy autó teljes fedélzeti számítógépének irányítására még akkor is, ha ez az üzemeltetéshez szükséges rendszerek a és sofőr előtti szokásos visszajelzők mellett a további három utas előtti egy-egy monitort, a hátul ülőknek egy-egy film lejátszását, a hőmérsékletszabályzókat és a videóképet mutató belső visszapillantó tükröt is jelenti.

Az Nvidia januárban bejelentett chipjei rendszerint az év második felében piacra kerülő csúcstelefonokban jelennek meg először.

Forrás: HVG
Fotó: Nvidia

 

2015. január 5. 12:50 | Haladó, Még több informatika