6_tech_trend_haon.hu

Ezek jönnek jövőre: big data, mesterséges intelligencia, robotok, nanotechnológia, vezeték nélküli aksik és hajlítható kijelző. Megijedt? Nem árt felkészülni!

1. Elkezd dolgozni a BIG DATA. Tudjuk, hogy már nagyon unalmas és elcsépelt ez a kifejezés, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a trendet. Először is, nagyon sok adatot generálunk, másrészt egyre okosabban tudjuk azokat felhasználni. 2010-ben a Google egyik vezetője azt mondta, hogy 2 naponta 5 exabyte (=1 millió terabyte) adat keletkezik, ami azóta megduplázódott. A következő évben az olyan cégek, mint az Intel és az IBM elkezdik döntéshozatalnál is felhasználni ezt a töménytelen adatmennyiséget. Ez a két cég mindent meg fog tenni azért, hogy minden olyan cég számára elérhetővé tegye a technológiát, amely adatot gyűjt és amelyik szeretné ezeket strukturáltan felhasználni.

2. Mesterséges intelligencia. Az egyes pontban említett adatgyűjtés óriási áttörést hozhat a mesterséges intelligencia megalkotásában. Gondoljunk csak a Microsoft újítására: a Skype már képes valós időben tolmácsolni két ember között. Ez persze még csak a kezdet, hiszen ez még önmagában nem mesterséges intelligencia, csupán a processzorok brutális erejét bizonyítja. Idén már volt egy számítógép, ami simán elhitette bárkivel, hogy egy másik emberrel beszélget. Ha ezeket tovább folytatják, akkor hamarosan emberi gondolkodást lesznek képesek ültetni a szilikonba. Már látszik annak a hajónak a vitorlája a távolban, ami a gondolkodó szoftvereket és hardvereket hozza magával. Ha ez bekövetkezik, az óriási változást fog hozni mindenki életében.

3. Robotok. A humanoid típusú robotok sajnos még évtizedekre vannak tőlünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne láthatnánk néhány szuper újítást 2015-ben. A gyártásban egyre inkább átvehetik az emberek szerepét, ami egyrészt jó, mert fölösleges monoton munkától szabadul meg az emberiség, másrészt rövidtávon nagy valószínűséggel elbocsátásokhoz vezet. Sok tudós azonban úgy véli, hogy nem cseréről lesz szó, hanem a robotokat inkább olyan irányba fejlesztik, hogy minél jobban együtt tudjanak dolgozni az emberekkel. Eddig ugyanis inkább elszeparálva, biztonságos környezetbe helyezték őket.

4. Nanotechnológia. 2014-ben nagyon sok áttörés volt a nanotechnológia területén. Létrehoztak például egy olyan nano-ketrecet, ami képes rákpusztító gyógyszert szállítani molekuláris szinten. Létrejött továbbá egy olyan metaanyag, ami úgy deformálódik, hogy megóvja magát az emberi érintéstől. A nanotechnológia fejlődésével tehát megindulhat az okosanyagok gyártása. Koreában jövőre ennek egy külön konferenciát is szentelnek.

5. Aksik és semmi vezeték. A kütyügyártók szinte már mindent megoldottak, amit egy zsebméretű eszközből ki lehetett hozni. Az okostelefonok gyakorlatilag már gyorsabbak, mint némelyik PC vagy laptop, a méretük viszont a töredékük. A következő nagy kihívás azonban az akkumulátor, hiszen minden felhasználót idegesíti, ha imádott mobilja hamar lemerül. A 2015-ös évet tehát annak fogják szentelni, hogy még erősebb aksikat gyártsanak és ezáltal elégedettebbé tegyenek bennünket. Így tehát az is kilátásban van, hogy a jövő aksija nem lítium-ion lesz, hanem új alapokra helyezik. A másik, ami megváltozhat, az a töltés módja. Állítólag 2015-ben már elfelejthetjük a vezetékeket, a mobil e nélkül fog töltődni.

6. Hajlítható kijelző. Vannak már ívelt tévék, de sokak szerint ezek inkább csak arra jók, hogy több pénzt lehessen elkérni értük, mert értelme nem nagyon van. Az, hogy mi kedvünk szerint alakítsuk a kijelzők alakját, egyelőre álom maradt. Jövőre azonban már elérhető lehet a technológia. Hajlítható üveget már sikert gyártani, így hamarosan nekiállhatnak a kijelzőknek is.

Forrás: Hajdú online

Fotó: Hajdú online