fotó_bitport.hu

Innovációs projektversenyt hirdetett a TiJöttök! program keretében az Entrepreneurship Foundation Hungary – Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány (EFH). Pályázni három kategóriában – digitális város, egészségipar,  agrár- és élelmiszeripar – lehet.

A végső győztesekről közönségszavazás dönt

A jelentkezőknek akkor van esélye, ha olyan legalább pilot fázisban lévő termékekkel, technológiákkal vagy szolgáltatásokkal pályáznak, amelyek már a nemzetközi piacra lépés előtt állnak. A szakmai zsűri az említett három kategóriában kiválasztja az egyenként három legjobb projektet, ezekről kisfilmek készülnek. Közülük közönségszavazással választják ki a kategóriák legjobbjait. A projektgazdák első díjként nemzetközi tanulmányutat nyernek, amelyen közvetlen visszajelzést kaphatnak innovatív ötletük piacképességéről, de a szakmai út üzleti partnerek felkutatására is lehetőséget adhat. A közönség a szavazatait idén áprilisban adhatja le a program Facebook oldalán. A versenyen magánszemélyek és cégek egyaránt indulhatnak, a pályázatokat legkésőbb február 15-ig lehet benyújtani.

A programot a Miniszterelnökség fővédnöksége és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal részvétele mellett, ismert piaci szereplők, a T-Systems Magyarország, a Sanofi-Aventis valamint az Agrotechfood Agrár- és Élelmiszeripari Innovációs Zrt. támogatják.

A jövő innovátorait külön gyakornoki program várja

A TiJöttök! kezdeményezés keretében mindhárom projektkategóriára vonatkozóan az EFH külön gyakornoki programot is indít a felsőoktatásban jelenleg résztvevők számára. A jelentkezők közül a kategóriánként legkiválóbb hallgató hathetes gyakorlaton vehet részt a korábban felsorolt üzleti szponzorok közül a szakterületének megfelelő cégnél. Ennek megfelelően erre a programelemre csak érvényes gyógyszerészi, orvosi, biológusi vagy infokommunikációs szakirányú felsőoktatási jogviszonnyal lehet jelentkezni – emelték ki a versenyt meghirdető tájékoztatón.

A kezdeményezés kapcsán Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte, az új uniós ciklusban Magyarország 700 milliárd forintnyi EU-s pénzt használhat fel innovációs célokra. A kormány három területen látja leghasznosabban elkölteni ezt a forrást, az egyik a nagyvállalati innováció, ahol elsősorban azokat támogatja, amelyek kis- és középvállalatokat (kkv) is bevonnak ebbe a tevékenységükbe. Támogatásra érdemesnek tartja az önálló kutatás-fejlesztést folytató kkv-kat. Itt megjegyezte, hogy míg külföldön 100 kkv-ból 30-nál folyik ilyen tevékenység, Magyarországon ez a mutató még meglehetősen alacsony, felmérések szerint 100-ból mindössze 13. A program harmadik eleme pedig az egyetemeken, főiskolákon folyó kutatások támogatása.

Üzleti támogatók

Az üzleti partnerek közül Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója két okot is említett, amiért a program mellé álltak. Egyfelől a cég kiemelt feladatnak tartja a magyarországi tudásgazdaság és az innováció kibontakozásának segítését, másfelől fontosnak tartja a hazai nagytelepülések fejlődése szempontjából a városi környezet minél nagyobb fokú modernizációját, digitalizálását. Úgy véli, már ma is van és a jövőben is lesz elegendő forrás digitálisváros-projektek indításához.

Az innováció fontosságára két ország példáját hozta fel Pierre Faury, a Sanofi-Aventis vezére. Jamaicán és Szingapúrban jó pár évvel ezelőtt nagyjából 2200 dollár volt az egy főre jutó GDP. Az ázsiai városállam aztán az innováció, a technológiai ipar intenzív támogatása mellett döntött, miközben Jamaica kitartott hagyományos gazdasága mellett. Ma Szingapúr egy főre jutó GDP-je, amely eléri a 40 ezer dollárt, épp a nyolcszorosa a jamaicainak.

Ducsai-Oláh Zsanett, az EFH elnöke elmondta, hogy az alapítvány a program keretében az idén 20 millió forintot biztosít a fiatal kutatók, valamint az innovatív ötletek, technológiák támogatására.

Forrás: Bitport
Fotó: Bitport

2015. január 20. 08:19 | Haladó, Pályázatok