Unmanned Aerial Vehicle with a Digital Camera

Önmagukat vezetni képes autók, robotok és drónok, szupertévék és csúcskategóriás okoseszközök – többek között ezekkel várják az idei CES kiállítói a látogatókat. A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállításán kiemelt szerep jut a hordható technológiának.

Bár a nyilvánosság számára csak ma nyitotta meg kapuit a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállítása, a Las Vegas-i CES, a hétvégén és tegnap már számos hír érkezett a legújabb fejlesztésekről, amelyek jól kirajzolják az idei év meghatározó trendjeit.

A média számára már hétfőn beindult a nagyüzem, számos sajtótájékoztatón és előadáson várták az újságírókat a kiállítók. Végigböngészve az események sorát feltűnő, hogy az autóipar számos jelentős szereplője is fontosnak tartotta, hogy elmenjen Las Vegas-ba. Dieter Zetsche, a Daimler AG elnöke, a Mercedes-Benz vezérigazgatója például a tegnapi nap egyik fő előadójaként lépett színpadra, míg ma Mark Fields, a Ford elnök-vezérigazgatója jelenik majd meg hasonló szerepben.

A szektor meghatározó cégei közül a Volkswagen, a Toyota és az Audi is fontosnak érezte, hogy médiaeseményt szervezzen a CES-en, a rendezvényen pedig összesen 11 autógyártó van jelen, ami rekordnak számít a kiállítás történetében. Ezek után nem meglepő, hogy az idei rendezvény egyik legizgalmasabb témáját az önmagukat irányítani képes autók adják, Dieter Zetsche például egy olyan járművet mutat majd be, amelyben az ülések szembefordíthatók, így a sofőr és utasa még kényelmesebben beszélgethetnek egymással, köszönhetően az automatikus vezérlésnek. A gyártó koncepciója egyébként, hogy az autó a nappali vagy akár az iroda kiterjesztéseként is funkcionálhasson.

Kiemelt szerep jut az idei CES-en a robotikának is. A humanoid szórakoztatóelektronikai eszközöktől a robotizált takarító gépekig a robottechnológia sok egyéb terület mellett forradalmasíthatja a világgal való interakciót, vagy éppen egészségi állapotunk és környezetünk monitorozását. A rendezvényen 18 robottechnológiai cég lesz jelen, melyek intelligens, önműködő, felhőbe kapcsolt és mobileszközzel irányítható gépeket mutatnak be. De nem csak körülöttünk jelennek meg az okos készülékek, hanem rajtunk is.

A Las Vegas-i kiállításon számos viselhető eszközzel, okosórával, okoskarkötővel, okosszemüveggel találkozhatnak majd a látogatók. Az elemzők hatalmas fejlődést prognosztizálnak ezeknél a készülékeknél, tavaly háromszorosára nőtt a forgalmuk, de 2019-re már közel 170 milliót adhatnak el belőlük.

A CES-ről nem hiányozhatnak a szórakoztató elektronikai ipar legnagyobb képviselői sem, már előadást tartott a Samsung Electronics elnök-vezérigazgatója, a cég többek között egy különleges laptoppal is készül az eseményre, illetve a hírek szerint új tévéjük már képes lesz futtatni az interneten keresztül továbbított PlayStation játékokat is. Az LG pedig egy olyan tévével igyekszik felhívni magára a figyelmet, amelyben nanokristályok gondoskodnak arról, hogy még valóságosabbak legyenek a színek.
Húszezer újdonság

Az első CES-t 1967 júniusában rendezték meg New Yorkban, és hosszú ideig évente kétszer is megrendezték. Las Vegas 1998-tól vált a kiállítás egyedüli színhelyévé. Az idén 191 ezer négyzetméteren 3500 kiállító mutatkozik majd be, és a várakozások szerint mintegy 20 ezer új technológiai eszköz debütál majd az eseményen, amelyre 160 ezer látogatót várnak. A CES külön kiállítóteret szentel a 25 legmeghatározóbb technológiai szegmensnek, így többek között saját zónát kapnak az intelligens járművek, a 3D nyomtatás, a kiberbiztonság, a fitnesz tech, a szenzorok, az okosotthonok és a viselhető eszközök.

Forrás: Világgazdaság online

2015. január 12. 18:26 | Digitális írástudás, Még több informatika