Fotó_AFP_DPA_Britta Pedersen

Mondjanak bármit az örök elégedetlenek, a Las Vegasban megrendezett CES továbbra is meghatározó esemény a fogyasztói elektronikában. Jól illusztrálja ezt, hogy a soha nem közösködő Apple-ön kívül gyakorlatilag egyik valamirevaló gyártó sem meri kihagyni. Ott voltunk, íme a legérdekesebb dolgok, amikkel találkoztunk.

Mondjanak bármit az örök elégedetlenek, a Las Vegasban megrendezett CES továbbra is meghatározó esemény a fogyasztói elektronikában. Jól illusztrálja ezt, hogy a soha nem közösködő Apple-ön kívül gyakorlatilag egyik valamirevaló gyártó sem meri kihagyni. Ott voltunk, íme a legérdekesebb dolgok, amikkel találkoztunk.

Az LG üzeni a Samsungnak

Hogy a Samsung profitja egy év alatt 60, majd 37 százalékkal esett, az számszakilag kétségtelenül fontos. De ha ehhez még hozzászámoljuk, hogy a Samsung az idei CES-en igazából semmivel nem tudott feltűnést kelteni, jobban érthető a fogalom, amit a nemzetközi lapok mostanában egyre többször hoznak a Samsung neve mellett: moment of weakness, azaz a gyengeség pillanata.

Mert hát valljuk be, tényleg (tényleg!) látványos és megnyerő dolog az egy gombnyomásra görbülő-kiegyenesedő képernyő, egy 266 centis, 70 millió forintos tévé az emberek 99,99+ százaléka számára tökéletesen megtestesíti az “értem én, csak” kategóriát. A nagyobb probléma, hogy ezt a bizonyos tévét a Samsung már a tavaly őszi IFA szakkiállításon bemutatta, ahogy a már említett Galaxy Note Edge telefont is. És bár valóban hoztak a CES-re néhány valóban új tévét, kétterű sütőt és két középkategóriás telefont, a tavalyi felhozatal valamivel erősebb és érdekesebb volt – akkor is, ha saját korábbi teljesítményéhez és akkor is, ha a konkurensekhez hasonlítjuk a gyártót. (Ezek után kíváncsian várjuk a pár hét múlva esedékes európai Samsung Forumot, mert azért a szeptemberi IFA és a márciusi Mobile World Congress közti fél évet remélhetőleg csak nem hagyja érdekes újdonság nélkül a cég.)

foto_samsung

Szóval itt van ez a samsungos “moment of weakness”, amit a húzókategóriát jelentő telefon-tablet szegmensben egyértelműen az LG tudott leginkább kihasználni. A G Flex 2 ugyan csak egy kicsit hajlítottabb a tavalyi modellnél, mégis több tekintetben előrelépést jelent. A bejelentésnek viszonylag nagy és pozitív visszhangja volt, és a telefont megfogdosva-kipróbálva is úgy éreztük, telefonokból ez viszi a pálmát az idei CES-en. (Arról nem is beszélve, hogy zárt körben már a Galaxy Note Edge újítására is rákontráztak.)

Érdekes kütyük, fontos bejelentések

Azt viszont egyáltalán nem mondhatjuk, hogy az LG egy az egyben ellopta a show-t a Samsung elől, az elektronikai nagyágyú idén kevésbé emlékezetes szereplése nyomán keletkezett hírűrbe több cégnek is sikerült kisebb-nagyobb mértékben belépnie. Az alábbiakban (hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül) összegyűjtöttük a kiállítás általunk legérdekesebbnek tartott újdonságait. Mivel rengeteg újdonsággal találkoztunk, ezért a következő egy-két hétben még felbukkan majd sok érdekes CES-en meglesett szerkezet, aki nem szeretne lemaradni róluk, annak érdemes követnie a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Íme az eddigi termés.

7 új olcsó Android: 4 új telefon és 3 új tablet érkezik

A CES 2015 fogyasztói elektronikai kiállítás hivatalos sajtónapján tapasztalható áradatot megelőzve több új készüléket is bejelentett a rendszerint elérhető árú termékeket piacra dobó Archos.

archos_fotó

Hihetetlen: egy 150 m²-en elterülő ex-szuperszámítógép ereje kerül az okostelefonokba

Egy nagyjából 150 négyzetméternyi helyet elfoglaló szuperszámítógép volt először képes 1 teraflopos teljesítményre, alig két évtizede. Idén Las Vegasban bemutattak egy chipet, amely ugyanerre képes. Egy körömnyi helyen, a telefonunkban vagy éppen az autónkban.

foto_nvdia

Pár másodperc alatt eltünteti magáról a karcokat az LG új telefonja – videó

Ahogy már említettük, az LG Flex 2 az első modellnél íveltebb dizájnt, több lóerőt, a konkurenseknél gyorsabb feltöltést és látványos öngyógyító hátlapot kapott. Tényleg érdekes, videón is mutatjuk.

fotóLG

Visszatér a legendás mobiltelefon-márka

A Palm márkanév a kilencvenes évek közepén-végén egyet jelentett a ma okostelefonnak nevezett kategóriával. Egy kínai vállalat bejelentette: felélesztik a Palm brandet.

fotó_palm

Itt az új Walkman

Android van rajta, de egyáltalán nem alkalmazások futtatására tervezték. A Sony új Walkmanje, ahogy nevéből sejthető, azoknak szól, akik egyetlen dolgot szeretnének vele csinálni: zenét hallgatni. Azt viszont az elérhető legjobb minőségben.

fotó_sony

Könnyű és vékony laptopot szeretne? Itt az új ThinkPad

A cím elolvasása után emlékeztetjük: az nem volt feltétel, hogy olcsó is legyen.

fotó_lenovo

Már rendelhető a zsebben elférő nyomtató

Egy izraeli startup már összegyűjtötte a pénzt arra a nyomtatóra, amely elfér a zsebben és bármilyen papírmérethez alkalmazható. A Las Vegas-i CES-en jelentették be a fejlesztők, hogy már várják az előrendeléseket.

foto_Pocket Printer

Nem kell másik bicikli, pár tízezer forintból okossá teheti a meglévőt

Ahogy arra számítani lehetett, a kerékpárokat sem kerülte el az okosítás. Egy okosbicikli azonban nem feltétlen jelenti egy új darab beszerzését, elég lehet például csak a pedált lecserélni.

foto_hvg

Itt a világ legvékonyabb külső merevlemeze

A CES-en ismerhette meg a világ a Seagate legújabb külső merevlemezét, amely igencsak vékony és légies.

foto_seagate

Ez aztán a bejelentés: 2020-ban tömegével jönnek az elektromos autók

Az autóipart előbb-utóbb az elektromos járművek határozzák majd meg, a Panasonic vezérének CES-en tett bejelentése szerint pedig pár év múlva már tömeggyártásról lesz szó. Természetesen a Tesla lesz a főszerepben.

foto_reddits_s1lentway

Elég egyetlen fejhallgatót felvennie, és olyan lesz, mintha 25 hangszóró venné körül

Az otthoni filmnézés élményének javítására már most használható a világ első 3D-s hangzást nyújtó fejhallgatója, hamarosan pedig a virtuális valóság megéléséhez is hasznos eszköz lehet. Ha felveszi és elfordítja a fejét, rögtön fordul a hanghatás is.

foto3Dsound labs

Új ASUS-telefon: elképesztő specifikációk, meglepően kedvező ár

Először került 4 GB RAM androidos telefonba, azonban ez nem jelenti azt, hogy a készülék megfizethetetlen volna, sőt. Íme a legújabb ASUS-telefon, fantasztikus specifikációkkal.

foto_asus

 

Forrás HVG

 

2015. január 12. 15:38 | Digitális írástudás