?????????????????????????????????

Súlyos ezrekbe kerülhet, ha valaki óvatlanul válaszol a mobiljára érkező trükkös, általában Afrikából érkező hívásokra, sms-kre – figyelmeztetett a rendőrségi szakember. A megoldás NEM felvenni ilyenkor a telefont, NEM válaszolni ilyen sms-ekre és NEM visszahívni a számot – tanácsolta a szakember.

Sokakkal előfordult már, hogy telefonjára külföldi mobilszámról érkezett egy hívás, amelyet, ha felvett, vagy visszahívta, súlyos ezrekbe is kerülhetett. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója a keddi Ma reggelben elmondta, a hívások döntően Afrikából érkeznek, és általában 23-mal, 24-gyel kezdődnek. Jellemzően megcsörgetik a véletlenszerűen kiválasztott felhasználót, és abban bíznak, visszahívást kapnak. A másik módszer, hogy sürgős választ vagy visszahívást kérnek sms-ben, de a végeredmény mindkét esetben ugyanaz: komoly pénzekkel rövidítheti meg a gyanútlan ügyfelet.

A trükkre egy szervezett bűnözői hálózat alakult ki Afrikában – magyarázta Dr. Garamvölgyi László az M1 reggeli műsorában. Az elhíresült „nigériai levelekkel” kezdték, mostanra pedig komoly jutalékért valahogyan beékelődtek a szolgáltató és a felhasználó közé, miután pedig a világnak ezen a táján a jogi szabályozás meglehetősen hiányos, ezektől az “aggregátor cégektől” valamilyen homályos jogviszony alapján a csalók meg is kaphatják ezt a pénzt. A megkárosított ügyfél aztán már csak a számláján látja, mi történt, a legmagasabb összeg, amelyről a rendőrség tud 7-10 ezer forint, ennyivel terhelte meg számlájukat szolgáltatójuk. A megoldás NEM felvenni ezeket a telefonokat, NEM válaszolni az sms-ekre és NEM visszahívni a számot – tanácsolta a szakember.

 

2015. február 26. 15:58 | Biztonságos internetezés