image (17)

Az alábbi ingyenes eszközzel sok mindent kideríthetünk PC-nk, Macünk biztonságával kapcsolatban.  A mai netes világban egyáltalán nem mindegy, mennyire van biztonságban a számítógépünk.

Ennek az ellenőrzése sziszifuszi munka lehet, azonban az Opswat Gears nevű ingyenes segédeszköz leveszi a vállunkról ezt a gondot. Ha az Opswat név ismerős, az nem véletlen, korábban már bemutattuk egy programját, amely csupán csak az egyik modulja a mostani, kiegészített változatnak.

A jól áttekinthető felületű program innen tölthető le, méghozzá nevünk és e-mail címünk megadásával. Az msi fájlra kattintva kezdeményezhetjük a program telepítését, majd ennek végeztével a utility azonnal átvizsgálja a gépünket.

Home képernyőn összefoglaló jelentést kapunk, és az egyes elemeket részletesen is megnézhetjük a bal oldali menüsávból választva. A Security Score például megmutatja, hogy hány pontot ért el 100-ból a gépünk, de persze részletezve azt is láthatjuk, hogyan jöttek össze a pontok.

Láthatjuk és eltávolíthatjuk a fertőzött fájlokat – 40 különböző antivírussal fésüli át a program a számítógépünket. Sajnos a végeredménynél nem mondja meg, hogy melyik antivírus jelzett, így nem egyszerű kiszűrni a hamis riasztásokat.

image (18)

Külön védőréteget (Session Shield) is húzhatunk komputerünkre, hogy megakadályozzuk az adatszivárgást és eltávolíthatjuk a kevésbé biztonságosnak tartott alkalmazásokat is. Még egy felhő alapú távoli menedzsment funkciót is használhatunk, amellyel akár 25 számítógépet is kezelhetünk.

Forrás: HVG
Fotó: HVG

2015. február 26. 08:13 | Biztonságos internetezés