150203-csekk-posta-bitport

Korszerűsíti a csekkbefizetést a Magyar Posta. Februárban már üzembe is áll az első húsz, csekkek feladására szolgáló automata, amelyeknél bankkártyával is lehet fizetni. A csekkbefizető automaták telepítését már januárban megkezdte a projektet elnyerő T-Systems Magyarország.

Az első ütemben Budapesten és az agglomerációban, illetve a nagyvárosokban telepítenek automatákat. A további bővítést az igénybevételtől függően tervezik.

Végre valóban bankkártyás lesz a fizetés

A Posta a bankkártyás fizetéssel kapcsolatos korábbi gyakorlatával is szakít. Régebben ugyanis ha kártyával akartunk fizetni a csekk feladásakor, az készpénzfelvételnek minősült, amiért külön díjat számoltak fel. Ez a jövőben megváltozik – első körben az automatáknál feladott csekkek esetében minősül kártyás fizetésnek.

Az automaták a Mastercard, Maestro, Visa Classic, Visa Electron és American Express kártyákat fogadják el.

A Posta honlapján olvasható tájékoztató szerint egyelőre az automatákon teljes gépi kitöltésű sárga és fehér csekkeket lehet feladni. Ezt egyébként a csekk jobb alsó sarkában található két számsor közül a felső, ún. OCR számsor is mutatja. Azt a csekket tudja feldolgozni az automata, melyen a <31> <51> kód szerepel (lásd az alábbi képen).

feher_csekk_bitport

Egy fizetési tranzakció keretében maximum 5 darab csekket lehet befizetni összesen maximum 290 000 forint összegben – azaz egy banki tranzakcióval. A befizetés tényét az automata által nyomtatott tranzakciós bizonylattal lehet igazolni, éppen ezért azt minden esetben meg kell őrizni.

Több területen is korszerűsítenek

Bár a Magyar Posta az utóbbi néhány évben több fronton is próbálta korszerűsíteni. Főleg a készpénzkimélő megoldások bevezetése terén voltak előrelépések. Ennek jegyében szerzett tavaly részesedést szerzett a Díjnet Zrt.-ben, amelynek rendszerén keresztül megoldható az elektronikus számlafizetés. Bevezették az iCsekk mobilalkalmazást, idén januártól pedig a postai csekkek kötelező eleme a QR kód.

A legnagyobb előrelépés azonban az, hogy végre van olyan szolgáltatás a postán, amelynél a bankkártyás fizetés valóban bankkártyás fizetésnek minősül, és nem készpénzfelvételenek.

Magyarországon – sőt a régióban is – először az Erste próbálkozott a szolgáltatás bevezetésével, a Magyar Postával közösen. 2010 tavaszán három hónapra kísérleti jelleggel 12 ATM-et készítettek fel arra, hogy alkalmasak legyenek sárga csekk befizetésére.

A Magyar Posta többször is nekirugaszkodott a porjektnek. Az Erste Bankkal közös projekt előtt egy évvel már tervbe vették, hogy közbeszerzést írnak ki ilyen automaták beszerzésére. Akkor azonban a terv meghiúsult. Következő alkalommal 2012 őszén jelentették be, hogy 2013-tól már valóban lesznek csekkbefizető automaták. A Magyar Posta akkori vezetése úgy nyilatkozott, hogy ezzel kívánják ellensúlyozni azt a trendet, hogy 2008-tól folyamatosan, évi 4-5 százalékkal csökkentek a sárga csekkes befizetések.

Forrás: Bitport
Fotó: Biport

 

2015. február 4. 15:40 | eÜgyintézés