Virus

Továbbra is tombol a Facebookon a naponta több tízezer, de mostanra talán napi több százezer felhasználót megfertőző kártevő. Megmutatjuk, hogy néz ki, így felismerheti, mire ne kattintson.

A vírus tevékenysége esetén a Facebookon érkező értesítés szövege a következő. “XY megjelölt, hogy itt volt veled és további X személy társaságában. Az idővonaladhoz való hozzááadáshoz kattints az Idővonal felülvizsgálata hivatkozásra.” A bejegyzés kétféleképpen nézhet ki, jelenleg úgy tűnik, mindkét formában ugyanaz a kép szerepel mellette.

hvg

Ha ilyet vagy valami nagyon hasonlót lát az üzenőfalán, semmi esetre se kattintson a megosztott hivatkozásra, nem videó van mögötte, hanem egy ilyen vírus. Ha önt is bejelölték rajta, kattintson a bejegyzés jobb felső sarkában található fülre, ott pedig nyomjon rá a megjelölés eltávolítása gombra. (Ha a fertőzött bejegyzést az ön nevében osztotta meg a kártevő, akkor itt találhat részletes segítséget a fertőzés eltávolításához.)

Ezután (illetve ha ön nem is szerepel a fertőzött bejegyzésben, de szeretne segíteni a vírustól való megszabadulásban) ne idétlen hozzászólásokkal szórakoztassa ismerősét, hanem ugyanitt kattintson a “További beállítások” lehetőségre, majd a “Nem tetszik ez a bejegyzés” gombra, a további kérdéseknél pedig jelezze a Facebook rendszerének, hogy spamről van szó.

hvg2

Forrás: HVG
Fotó:HVG

2015. február 12. 11:02 | Biztonságos internetezés