Binary code

Mint múlt héten megírtuk, Mark Burnett tízmillió jelszót hozott nyilvánosságra, a hozzájuk tartozó felhasználónevekkel együtt, és a kutató azért tett ilyet, hogy bárki elemzéseket tudjon készíteni a felhasználók szokásairól. Egy másik kutató, Mark Rehmann pedig letöltötte és kereshetővé tette ezt az adatbázist, így mindenki ellenőrizheti, hogy kiszivárgott-e a kedvenc jelszava. (kattintson!)

A weboldalt kipróbáltuk, elvileg működik, de az esetünkben nem talált sem jelszót, sem felhasználónevet. Kicsit lassú is, és egy általános ‘sanyika’ kulcsszóra keresve hibaüzenettel kidobott az oldal.

Burnett egyébként nem tört fel semmit, nem is lopta az adatokat, hanem eleve nyilvános, több milliárd bejegyzést tartalmazó adatbázisokból gyűjtötte össze a tízmilliós listát.

A kutató ennek ellenére nem bízta a véletlenre, hogy elkerüljék őt a hatóságok, és egy cikket is írt arról, hogy miért szabad ilyen adatokat nyilvánosságra hozni. Annyiban mindenképpen igaza van, hogy aki akarta, már úgyis megtalálta, felhasználta ezeket, ráadásul a nagy részük valószínűleg már nem is élő hozzáférés.

Forrás: Index

2015. február 16. 15:30 | Biztonságos internetezés, Vezető cikk