viragot_a_viragnak

10 másodperc alatt pirospozsgás és/vagy boldog leszel tőle, pedig nem is te kaptad, hanem adtad! Öt plusz egy tipp a nagy napra az IT Café szerkesztőségétől.

Szent Bálint (az angolszász területeken Valentin) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje a Wikipedia szerint. Ezen a napon az angolszász kultúrákban a szerelmet ünnepelték, de a szokás világméretűvé vált.

Magyarországon a kilencvenes évektől kezdődően egyre többen ünneplik meg az angolból átvett Valentin-napot. Az ünnepnek ókori, római gyökerei is vannak, de a keresztény szokást Szent Bálint olasz püspökhöz köthetjük, aki a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált.

A történet is érdekes egyébként, a legenda szerint mielőtt II. Claudius császár kivégeztette volna a püspököt, az levelet írt a börtönőr vak lányának, amit így írt alá: a Te Bálintod. Kivégezni azért kellett az egyházi vezetőt, mert boldog-boldogtalant összeadott, még a katonák is házasodhattak nála, pedig ezt az akkori törvények tiltották.

Azóta sokat változott a világ, ma már hazánkban is sokan lepik meg kedvesüket valami aprósággal, vagy mennek el vacsorázni ezen az estén. Az IT Café néhány ajándékötletet gyűjtött össze, melyeket (a következő) ünnepre javasolnak. Az ötletekért kattints ide!

Forrás: IT Café
Fotó: IT Café

2015. február 12. 11:18 | Még több informatika