lanyok_napja

Villámlabor, szuperszámítógép, táncoló kvarkok, robotika, virtuális CERN látogatás, ingyen számítógépes játék, nanogyémánt, tévé méretű hologram megjelenítés vagy IT a BUBI mögött is témái az idei Lányok Napja rendezvénynek.

Április 23-án 9-17 éves lányoknak tartanak nyílt napot cégek és egyetemek, hogy a természettudományi és (IT) mérnöki karrierre ösztönözzék őket. A 34 – többek között BME, Google, HP, IBM, Ericsson vagy T-Systems által nyújtott – programból érdemes minél hamarabb választani.

Kevéssé ismert tény, hogy az USA első számítógépének, az ENIAC-nak nők voltak a programozói. Ennek ellenére napjainkban a lányok – bár hasonló arányban használják a számítógépet és az internetet, mint a fiúk – ötször kisebb valószínűséggel választanak technológiai pályát. A jól képzett női szakemberek hiánya következtében jelenleg a világ fejlett országaiban a nők az infokommunikációs (ICT) szakértők kevesebb, mint 20 %-át teszik ki. Ez azzal jár, hogy nincsen kellő szakember utánpótlás, és riasztó hiány várható, amikor be akarják majd tölteni az ICT álláshelyeket. Az EU számításai szerint 10 éven belül 700 000-rel több üres állás lesz, mint amennyit a végzős diákok be tudnak tölteni. Így tehát az ICT biztos álláslehetőséget kínál mindenki számára – és a lányokat tárt karokkal fogadják ezen a területen. – olvasható a www.lanyoknapja.hu oldalon, amelynek programjaira az esemény március 24-i nyitórendezvényét követően már lehet jelentkezni.

A Lányok Napja a 9-17 éves lányokat ösztönzi a természettudományi és műszaki kutatások, a mérnöki karrier és minden olyan, nem tipikusan női szakma iránt, melyek irányába a lányok nem mernek vagy nem akarnak elindulni a megszokások, a társadalmi és családi elvárások miatt. A lányok gyakran nem kapnak kellő információt és támogatást, amikor döntést kell hozniuk jövőbeli karrierjüket illetően, ezért többségük a “tipikusan női” pályák felé veszi az irányt, vagyis a kereskedelem, az egészségügy és vendéglátóipar felé orientálódnak.

Pedig a kutatás-fejlesztésben, a mérnöki pályán és az informatika területén igenis lehet nőként is érvényesülni. Ezt bizonyítja az akció, amelynek ötlete az USA-ból indult, de Európában is évtizedes múltra tekint vissza, eredményei pedig mérhetők: egyre több lány tanul tovább és helyezkedik el olyan szakterületeken, amelyekről korábban azt hitték, nem nekik való. Idén már 17 ország tartja meg a kontinensen a programot, például Németországban egymillió lányt értek el ezzel az évek alatt.

http://www.lanyoknapja.hu/jelentkezes/ oldalon április 13-ig lehet jelentkezni 11 egyetem és kutatóintézet, illetve 21 vállalat összesen 34 programjára 10 városban. Olyan szervezeteket lehet meglátogatni, mint a BME, az Ericsson, a HP, az IBM, a Morgan Stanley, az MTA Wigner FK, a LEGO, az Audi vagy a T-Systems. Idén újabb nagy név, a Google is csatlakozott. A programokon a lányok kísérletezhetnek, közelről nézhetik meg a cégek fejlesztéseit, kipróbálhatják a programozást és beszélgethetnek az érintett szakmában dolgozó nőkkel, akik elmesélik nekik, milyen a valóságban helytállni férfiak között. De nemcsak a lányok megszólítása cél: a tanárokban, a cégekben, a szülőkben és a közvéleményben is tudatosítani kell, hogy a hagyományosan férfi-többségű szakmákban egyre növekszik a nők iránti igény. A lányok pedig megerősíthetik önbizalmukat és képességeikbe vetett hitüket, reális képet kapva a munka világáról.

A program szervezője a Nők a Tudományban Egyesület. Szoboszlai Beáta ügyvezető szerint a tudomány és a technika világa is lehet izgalmas, vonzó és hasznos. Fontos, hogy a lányok ne rossz társadalmi beidegződések és sztereotípiák mentén induljanak el a felsőoktatásban, hanem döntéseikben vezesse őket kézzelfogható tapasztalat is. Három céljuk van:

1. Megmutatni a lányoknak a biztos jövőt nyújtó tudományos szakmákat.

2. Azok a hölgyek, akik eddig hagyományosan férfias tudományterületet választottak, olyan szervezetben dolgozhassanak, ahol előítéletek nélkül bontakoztathatják ki tehetségüket.

3. A tudományos kutatói munka során nők által elért sikereket láthatóvá kell tenni, hogy a lányok azonosulni tudjanak magyar példaképekkel is.

Az egyesület szervezett Apa-Lánya Napot is, amikor az érintett munkakörökben dolgozó apák bevitték egy napra 9-14 éves lányaikat a munkahelyükre (az eredeti amerikai ötlet is ez volt korábban). A fentiekkel a megnyitón résztvevő Raffi V. Balian, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége környezetvédelmi, tudományos és egészségügyi irodájának igazgatója is egyetértett. Szerinte fel kell tennünk azokat a fontos kérdéseket, amelyek az innovációhoz vezetnek, ebben a párbeszédben pedig a nőknek is részt kell venniük. Nem hagyhatjuk, hogy mások határozzák meg, kik vagyunk.

A nők egyenjogúsága és önbizalma olyan programokkal növelhető, mint a Lányok Napja – mondta a rendezvényen Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Fővédnök Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, főtámogató az evopro Holding.

Beszédes számok

Az informatika területén 14 százalék a nők aránya.
A műszaki szakokon a lányok aránya 24 százalék.
A természettudományos területen 50 százalék a nők aránya.
A 2014-es magyarországi felvételi statisztikák szerint 7415 férfi gépészmérnök jelentkezőre 542 női jelentkező jut, 2091 férfi mellett pedig csak 148 nő jelentkezett mechatronikai mérnöknek.
Magyarországon a női fizikusok aránya maximum 10-15 százalék.
A Google és a LinkedIn mérnökei közül csak 17-18 százalék nő.
Az Ericcson 1700 mérnökének 9 százaléka nő.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán húsz hallgató közül átlagosan egy lány.

„Mi vakon hiszünk a hölgyekben. Sem a Műegyetemnek, sem a szakmának nem jó az elférfiasodás… Tárt karokkal várjuk tehát a lányokat a Villamosmérnöki és Informatikai Karon. Nincs mitől félniük, merjenek belevágni.” – olvasható Vajta László, a kar dékánjának köszöntője honlapjukon (http://lanyoknapja.vik.bme.hu/).

A Lányok Napja informatikával kapcsolatos programjai (főleg Budapesten, de jelöltem a vidéki helyszínt, mindenhol lesz pogácsa, süti vagy büféebéd, esetleg pizza):

BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar: a látogatók megismerkedhetnek az érzelemfelismerő rendszerekkel, beszédakusztikával, egészségügyi robotokkal, kipróbálhatják a mikrokohászatot, programozhatnak mobiltelefont, mozifilmeket elemezhetnek, háztartási készülékek elektromágneses terét vizsgálhatják, a bátrabbak a villámlaborba is benézhetnek. Több mint 20 helyszín, személyes találkozás és beszélgetés már itt tanuló lányokkal és fiúkkal. Részletes program ahttp://lanyoknapja.vik.bme.hu/ oldalon. Ajándék kiadványt és kütyüt is írnak.

Citi Bank: a Girlz in IT programon a szolgáltató központjukat lehet megnézni, kipróbálni a programozást, vagy IT-s ékszert is lehet készíteni.

Debreceni Egyetem, Informatikai Kar: szuperszámítógép, címlapfotó készítés, titkosítás a mindennapokban, játék- és appfejlesztés, honlapdesign, 3D modellezés, Biomérnöki Tanszék látogatás, virtuális valóság, programozás Pythonnal, fizikai kísérletek, tombola. Továbbiak: http://www.inf.unideb.hu/lanyoknapja/.

Ericsson: lehetőség van megnézni a világhírű ericssonos kutatólaboratóriumokat. A közel 400nm-es laboratórium kb. 500db unix/linux szervert és megközelítőleg 400db távközlési berendezést működtet, amelyek együttesen 6-8 ezer IP címet használnak. A teljes áramfogyasztása 250 kW/h (ez egy nagyobb háztartás egy teljes havi fogyasztásának felel meg), amit 550kW/h hűtőkapacitással ellensúlyoznak. A beépített kábelek hossza 200km, súlyuk 5 tonna. További tény, hogy a világ mobilforgalmának 40%-a Ericsson hálózatokon keresztül megy át (és lesz pizza is).

Gábor Dénes Főiskola: intézetek bemutatkozása (oktatási és kutatási tevékenység, e-learning, ILIAS), 3D grafika, animáció és digitális festészet diákműhely látogatás.

Google Ground: ismerkedés a programozás alapjaival, az interaktív játékokkal, a Google kollégáival, a legújabb termékekkel és eszközökkel (Google Now, Hangouts, Chromecast, Cardboard, Maps).

HP: meg lehet nézni egy HP szerverszobát, “A NASA-tól a HP-ig” címmel követhető egy női vezetőjük életútja, azaz hogy lehet egy lányból felsővezető az informatikában?

Holografika Kft: Megvalósíthatóak az Avatar, a Csillagok háborúja és a Vasember című filmekben látott hologramok? Hol tart jelenleg a 3D-megjelenítő technológia? Hol válik el a számítógépes effekt és a valóság? Fejlesztésük a holografikus 3D monitor, a HoloVízió. A szabadalom alapjain különböző kategóriájú megjelenítőket fejlesztettek ki, pl. monitor vagy tv méretű készülékeket.

IBM: Vácott és Székesfehérváron lehet megnézni a gyártási és más folyamatokat.

IT Services Hungary: Debrecenben lehet végigkövetni a cég teljes szolgáltatási folyamatait (és lesz pizza is).

Magyar Telekom: beszélgetés a cég munkatársnőivel, telepresence kapcsolat, saját karrierterv átbeszélése.

T-Systems: fejlesztéseik, például a BUBI, Futár, BKK automaták interaktív bemutatója. Ott dolgozó anyákat lányaik kérdeznek pályájukról. Csoportos coaching keretében a HR-es kollégák segítenek karriertervekben. Személyes márkaépítés a virtuális térben. Horizontális és vertikális fejlődési lehetőségek az informatikus karrierben. Vállalati CSR program bemutatása, amelynek kiemelt célja az IT pálya népszerűsítés, különösen nőknek. A Telekom irodaházzal létesített telepresence kapcsolat az ott nyílt napra látogató lányokkal.

Microsoft: IT eszköz fashion-show – milyen IT eszközök illenek egy igazi Digi-lányhoz? Saját app készítés, Xbox, énmárka építés, és a legújabb digitális eszközök kipróbálása.

Morgan Stanley: szoftverfejlesztői vagy matematikai modellező feladatokkal lehet ismerkedni nyereményjáték keretében, illetve munkatársnőkkel beszélgetni.

MTA Wigner Kutatóközpont: a legnagyobb fizikai kutatóközpont. Minimum 14 éveseknek részletes program: Fizikus szeretnék lenni! – egy életforma bemutatása. Wigner Adatközpont látogatás. Biomolekulák mágneses rezonancia vizsgálata: Mit lát az MRI? Egykristályok növesztése optikai kutatásokhoz: Atomok, sorakozó.  Mit lát a neutron az anyagban? Élelmiszerek nanoszerkezet kutatása neutronokkal; Táncoló kvarkok – ismerkedés a részecskefizikával; Billiárd atomokkal: szóráskísérletek a Van de Graaf-gyorsítón. Régészeti leletek szakrendelésen. Hol van az Űr? Hol van a Föld? Miből állunk? Mindannyian részecskékből állunk. Milyen a Naprendszerünk? Mindenütt vannak részecskék? Milyenek, mekkorák? Mi van benne, mennyi van benne? – érdekes kísérletek, melyek a hétköznapok kémiájához kötődnek. Nanogyémánt az orvostudomány szolgálatában.

Nemesys Games: játékfejlesztő stúdió tipikus munkaköreit lehet megismerni, pl. játék designer, programozó, pálya építő, teszter. Hogy lesz egy ötletből konzolon vagy mobilon játszható játék? Nemcsak még meg sem jelent újdonságaikat lehet kipróbálni, hanem egy ingyen példányt is adnak a már megjelent játékaikból. Lapos talpú cipő kell, ha az autó szimulátort is kipróbálná a résztvevő.

National Instruments (NI): szoftver és hardver eszközeik segítségével többek között vezérlik a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, kezelik a mellrákot non-invazív módon folyékony nitrogénnel és tesztelik a Subaru első hibrid modelljét, de a mindennapok részeivé is váltak, autók vagy telefonok révén. Virtuális látogatás a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumába, a CERN-be, illetve eszközeiken való programozás. Budapesten és Debrecenben is, utóbbi helyszínen gyárlátogatás is lesz, mint hardvergyártónál.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar: az IT és annak biológiai alkalmazása. Laborlátogatás: mikrofluidika, elektrofiziológia, multifoton mikroszkópia, robotika vagy éppen az okostelefonok világa.

Szegedi Tudományegyetem, Informatikai Tanszékcsoport: holdak programozása – a jelentkezők programot írhatnak, amivel a saját tervezésű nyomtatott áramkörükön irányíthatnak ledeket, mintázatokban. Beszélgetés munkatársnőkkel, PhD hallgatóval, IT labor látogatás. Pizza itt is lesz.

Széchenyi István Egyetem, Győr: SZEnergy Team legújabb napelemes versenyautója fejlesztés közben – ötdimenziós robotok. Geoinformatikai, Távközlés-informatikai és Távközlési laborok, Egyetemi Médiaközpont és Mobilis Interaktív Kiállítási Központ látogatás.

Emellett még más szereplők programja is megtalálható az oldalon. Érdemes időben jelentkezni, mert hamar betelnek a helyek!

Itt a WiFi technológia társfeltallójaként ismert Hedy Lamarr színésznőről olvashatsz: A WiFi feltalálója a világ legszebb geek színésznője.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/monsooninfoblog.

Képek és forrás: www.lanyoknapja.hu, BME:http://lanyoknapja.vik.bme.hu/http://www.inf.unideb.hu/lanyoknapja/, Nők a Tudományban Egyesület: www.nokatud.hu.

Forrás: Monsoon Info Blog
Fotó: Monsoon Info Blog

2015. március 30. 08:49 | Nők és infokommunikáció