Google-Map-Nepal

Mostantól a Google Street View segítségével a föld egyik legnehezebben megközelíthető helye, a nepáli Mount Everest is kényelmesen, három dimenzióban bejárható.

A Google „csapatai” egyedi trekkerekkel és hátizsákokkal felszerelve járták be a tájat, ahol jeges folyók futnak a hófödte csúcsok alatt, szerzetesek zenélnek és jak-pásztorok terelik a nyájat a meredek, köves hegyoldalon. A több mint 45 ezer panorámaképet sherpa közösségek segítségével készítették.

A keresőóriás a különleges projekten egy Kathmandu-i vállalkozás, a Story Cycle és Apa Sherpa, a nepáli hegymászó közreműködésével dolgozott. Apa Sherpa (55 éves) visszavonulásáig huszonegyszer mászta meg a Mount Everestet.

Mindenki tud a Mount Everestről, de csak kevesen vannak tisztában vele, hogy mennyire nehéz az élet itt – nyilatkozta az AFP-nek Apa Sherpa, aki annak idején tizenkét évesen kényszerült abbahagyni az iskolát, s ment el dolgozni. Hála a Street View-nek, magyarázta, most mindenki láthatja már ezeket a falvakat, s a nézők ráébredhetnek, hogy az embereknek itt segítségre szorulnak, hogy iskolákat és kórházakat építhessenek.

Az az álma, hogy egy napon a nepáli gyerekeknek többé már nem kell kockára tenniük az életüket hegyi hordárként és útmutatóként, hogy megélhessenek. Tavaly tizenhat hegyi vezető, köztük tizennégy sherpa halt meg, míg a világ legmagasabb csúcsára kalauzoltak.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

2015. március 26. 10:30 | eKultúra