asp_620_startupmagyar2

A CEE Women Startup Competition keretében 11 női startup csapat látogatott Budapestre és mutatta be projektjét a Prezi House of Ideas előadótermében.

Az CEE Women Startup Competition célja az, hogy összegyűjtse a közép kelet-európai régió legtehetségesebb női startup csapatait és lehetőséget biztosítson projektjeik bemutatására. A több napos felkészítő munka után a csapatok, nemzetközi zsűri, potenciális befektetők és a startupok iránt érdeklődő közönség előtt prezentáltak a Demo Day rendezvényen. Az esemény főtámogatói között a Google, a Microsoft, az IBM, a Ustream, a GE mellett a Gróf Széchenyi Család Alapítvány is szerepelt.

„Amíg Európában a többségében nők által irányított cégek aránya 21% alatt van, addig szükség van a motivációra, a támogatásra a nők vállalkozóvá válásához és egy eseményre, ahol mindez együtt lehetséges” – hangsúlyozta Müller Tamás, a verseny szervezője.

Az eseményt egy 4 napos budapesti felkészítő tréning előzte meg, ahol a csapatokat elismert szakemberek tanácsait követve gyakorolhattak. Már az előzsűrinek sem volt könnyű dolga, mivel több, mint 120 jelentkező közül kellett kiválasztania azt a 11 csapatot, akik eljöhettek az idei budapesti versenyre. A kiválasztásnál és a jelentkezések elbírálásánál számos szakmai szempont mellett feltétel volt, hogy a csapatokat legalább 50%-ban női tagok alkossák.

A versenyre bejutott 11 csapata végül a legjobb európai női startupokat képviselte Budapesten. A demodayen cseh, lengyel, észt, litván, osztrák, spanyol, román, szlovák és magyar versenyzők mutatták be tudásukat, projektjüket. Az első helyezést egy magyar csapat, a Gubbio szerezte meg.

Egy egyedi igényekre szabott mobil applikáció, ami autizmussal élő gyermekek és környezetük számára nyújt segítséget a hétköznapi kommunikációs nehézségek áthidalásában. Az app nem is annyira edukációs jellegű funkciókkal rendelkezik, mint inkább a praktikus információcserét és a napi rutinműveleteket könnyíti meg a szülők és nevelők számára.A második helyezett Észtországból érkezett.

A Comfee “smart home” megoldást kínál a felhasználók számra, amelynek segítségével a sötétítők a fényerősségre, belső hőmérsékletre reagálva, az adott napszaknak megfelelő pozícióba helyezkednek, így energiát és időt spórolva tulajdonosuknak. A Comfee napelemmel működik és a meglévő reluxára illeszthető, moduláris megoldás.

A harmadik pedig Key2office csapata lett Ausztriából.
A Key2Office egy közösségi B2B iroda megosztó hálózat kiépítésén dolgozik, amely Európa különböző országaiban üres irodát vagy tárgyalót kereső felhasználókat kapcsol össze, szabad kapacitással rendelkező munkaterekkel egy egyszerű mobiltelefonos alkalmazás segítségével.

A verseny szervezői a sikeres regionális verseny után európai szintű női startup verseny szeretnének a jövőben megvalósítani, ahol még több tehetséges női vállalkozó mutathatja majd be projektjét.

Forrás: Szeretlek Magyarország
Fotó:  Szeretlek Magyarország