shutterstock_164236763

A mobil eszközök népszerűbbek, mint valaha, de tulajdonosaik még mindig alábecsülik a bennük rejlő veszélyek nagyságát. A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint a felhasználók jelentős hányada keveset tud a rosszindulatú mobilos programokról. Ez a fajta hiányosság pedig könnyedén a kiberbűnözök malmára hajthatja a vizet.

A kutatásból kiderült, hogy az androidos okostelefonok mindössze 47, és az androidos tabletek 61 százaléka védett vírusirtó programmal, s ezen okostelefonok 26, és a táblagépek 43 százalékán még jelszavas védelem sincs. A felhasználók kockázatos magatartása talán abból fakad, hogy 27 százalékuk nincs tisztában a mobil eszközöket fenyegető kiberveszélyek létezésével, míg 26 százalékuk bár tud róluk, mégsem aggódik emiatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a védelem nélküli androidos telefonok 18 százaléka pontosan azokat az információkat tartalmazza, amelyekre a támadók leginkább ki vannak hegyezve: bankkártyák PIN kódjait, online banki rendszerekhez való belépési jelszavakat, s más pénzügyi adatokat. A megkérdezettek 24 százaléka a közösségi oldalakhoz, magán-, és céges levelezéshez, VPN-hez és más érzékeny forrásokhoz tartozó jelszavait is a készülékén tárolja.

A felmérés alapján az Androidot használók több online veszéllyel szembesülnek, mint a Windows rendszerű eszközök tulajdonosai. Utóbbiak többet is tudnak a veszélyekről, és 10-ből 9 esetben védik is az eszközeiket. A felmérés felfedte, hogy a vizsgált 12 hónapos időszakban az androidos okostelefont használók 41, míg a táblagépet használók 24 százaléka szembesült rosszindulatú alkalmazással. Az okostelefont használók 18, a tablet használók 24 százalékának törték fel az online fiókját. A különböző rendszerek készülékeire mért összesített adatok a következőképpen alakultak: 31 százalék (rosszindulatú alkalmazások), 14 százalék (online szolgáltatás fiókjának feltörése), 43 százalék (pénzügyi adatokat célzó kibertámadások) – vagyis jelentősen alacsonyabbak, mint a csak androidos eszközökre vonatkozó adatok.

Forrás: hirado.hu

2015. március 26. 09:15 | Biztonságos internetezés