stockfresh_1124392_seamless-texture-of-cute-robots-on-brown_sizeS

Négy kategóriában, március 14-éig várják a robotkészítő csapatok jelentkezését az áprilisban Nyíregyházán megrendezendő Magyar Ifjúsági Robot Kupára (MIRK).

A Nyíregyházi Főiskola által szervezett minősítő versenyen futball, a menekítő és a tánc kategóriában mérkőznek meg Magyarország legügyesebb robotkészítő csapatai. Az április 17-i selejtezőn a legjobb eredményt elérő csapatok a Kínában július 17. és 23. között megtartandó RoboCup Junior robotikai világbajnokságon képviselhetik Magyarországot – tájékoztatta Simon Béláné főiskolai tanár, a RoboCup Junior nemzeti képviselője hétfőn az MTI-t.

A RoboCup, vagyis Robot Kupa nevű kutatási-oktatási projektet 1997-ben az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Németország indította útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robotikai kutatásokat és fejlesztéseket a világban. A projekt nem csak verseny, mivel nem az egyéni pontszerzés a legfontosabb: a csapatok belenéznek egymás munkájába, ami segítheti fejlődésüket. Magyarországon 2007-ben szervezték meg az első minősítő versenyt, az idei MIRK lesz a kilencedik robotikai megméretés a nyírségi megyeszékhelyen.

Simon Béláné hangoztatta, a junior versenyeket és a szimpóziumokat azért indították, hogy tanuljanak egymástól és a felnőttektől a világ különböző tájairól érkező ifjúsági csapatok. A versenyszámok után az összetett csapatok, úgynevezett super teamek versenye következik, illetve a világbajnokság utolsó napján tudományos tanácskozást is tartanak.

A nyíregyházi válogatóversenyre a minimum kétfős csapatok felnőtt mentorukkal jelentkezhetnek. A minősítés a nemzetközi szabályok figyelembevételével alakul ki, emellett külön díjazzák az először versenyzőket is.

A hivatalos versenykiírás alapján a robotokat nem lehet távolról irányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtaniuk. A futball-ligában két robot, egy kapus és egy csatár játszik kétszer 10 perces félidőt egy zöld padlófilccel borított futballpályán, a robotoknak az infravörös sugarat kibocsátó elektronikus labdát kell a 14 centiméter magas kapuba lőni.

A menekítő A ligában egy robottal indulhatnak a jelentkezők, a versenyen időre kell teljesíteni mentési feladatot egy katasztrófahelyszínt szimuláló, három teremből álló tesztpályán. A menekítő B ligában egy 30 centiméternél alacsonyabb robotnak egy labirintusban kell eligazodnia önállóan, és nyolc perc alatt meg kell találnia az áldozatokat.

A táncligában egy zenés, illetve egy drámai táncjelenetet kell előadniuk a robotoknak két-két percben. A táncelőadásban a zene ütemére koreografált mozgást végeznek az emberi és a robotszereplők, a drámai előadásban egy történetet kell elmondaniuk. A szakmai zsűri itt a szórakoztató jelleget, a technikai és szoftveres megoldásokat, a díszletet, a kosztümöt, a szenzorhasználatot és az idő betartását pontozza.

A részletes szabályok és a tájékoztató a http://pingvin.nyf.hu/robojun és a http://rcj.robocup.orghonlapról tölthetőek le.

Tavaly a brazíliai Joao Pessoában megrendezett RobocupJunior világversenyen negyedik lett a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Általános Iskola három diáklányból álló csapata a Rescue (katasztrófamentés) kategóriában.

Forrás: hirado.hu

2015. március 10. 13:59 | Pályázatok