shutterstock_161437937

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontiéres, RSF, illetve Reporters Without Borders, RWB) az UNESCO védnökségével 2008 óta március 12-én tartja az internetes szólásszabadság világnapját a kormányok által gyakorolt cenzúra elítélésére és a világhálón nagyobb szabadság követelésére.

Nemzetközi szervezetek véleményszabadsággal foglalkozó megbízottainak 2011. évi budapesti állásfoglalása szerint a szólásszabadság az internetre is vonatkozik, az átlagember számára az Internet jelentheti a szólásszabadságot.

Az internet korlátozása csak nemzetközileg elfogadott előírásoknak megfelelően, bizonyos érdekek védelmében lehetséges. Az internet csak kivételes, pontosan meghatározott esetekben, például a terrorizmus, a szervezett bűnözés vagy a gyermekpornográfia visszaszorítására korlátozható legitim módon, továbbá a szólásszabadságnak vannak betartandó ésszerű korlátai, nem jelentheti mások megalázását emberi méltóságukban, nem szolgálhat emberek és csoportok elleni gyűlölet keltésére.

Az internetes szólásszabadság első világnapját 2008-ban tartották. 2010 óta a Riporterek Határok Nélkül minden évben Netizen Prize-szal, a netpolgárok díjával tünteti ki az internetes szólásszabadság kiemelkedő képviselőit. A szervezet az Internetes Máskéntgondolkodók díját is megalapította.Egyben közzéteszi azon országok listáját, amelyekben nem valósul meg ez az alapvető emberi jog, ahol cenzúrázzák az internetet, és zaklatják a felhasználókat. Rendszeresen közzéteszi az internetes tevékenységért meggyilkoltak vagy bebörtönzöttek számadatait is. 2014-ben tizenketten haltak meg, 183 embert pedig bebörtönöztek internetes tevékenységük miatt.

Az Európai Unió Tanácsa 2014-ben új iránymutatást fogadott el, amellyel az internetes szólásszabadság biztosítását beemelte azon emberi jogok közé, amelyek érvényesülését az unió globálisan elő szeretné mozdítani. A tanács közleménye szerint a véleménynyilvánítás szabadsága elengedhetetlen egy sor más emberi jog gyakorlásához, amilyen például a gyülekezési jog, a gondolat, a vallás és a lelkiismeret szabadsága.

Forrás: MTVA

2015. március 12. 09:59 | Digitális írástudás, eBefogadás