image (2)

A MÁV androidosok és iPhone-osok számára is egy olyan ingyenes alkalmazást biztosít, amellyel a járatokról tényleg mindent meg lehet tudni. Még annál is többet, mint eddig, hiszen a vonaton ülve és a peronon állva is chatelhetünk az utasokkal és a személyzettel.

Sok utas fellélegezhet: végre olyan mobil alkalmazással állt elő a MÁV, amellyel minden szükséges információt egyszerűen megkapunk a vonatokról. Az Androidra és iPhone-ra is ingyen letölthető, Windows Phone-ra pedig hamarosan érkező Vonatinfó révén természetesen az Elvira adatbázisát használva kiválaszthatjuk, hogy honnan, hová és mikor szeretnénk utazni. A beállítások között előre jelezhetjük, hogy melyik kedvezményt vagy szolgáltatást vennénk igénybe (kerékpárszállítás, magasabb kocsiosztály, stb.). de azt is jelölhetjük például, hogy átszállás nélküli járatot keresünk.

A találatoknál az Elvira rendszeréből megszokott információk és piktogramok láthatók időpontokkal, jegyárakkal, megálókkal, stb. A térkép ikont választva valós időben is láthatjuk, hogy hol van a vonat, milyen sebességel tart célja felé, mennyit késik, illetve hogy a következő megállóra várhatóan mikor érkezik. Egy adott megállót kiválasztva az onnan induló és oda érkező vonatok listáját és információit is könnyen elérhetjük.

A Vonatinfó egyedi funkciójával chatelhetünk is utastársainkkal, illetve kívülről is elérhetjük az adott vonaton utazókat. Például ha az adott járat késik, és a peronon várakozva nem tudjuk a késés okát, beléphetünk a vonat chatszobájába, információt kérhetünk az utasoktól vagy a vonat személyzetétől. Ha rendkívüli esemény miatt a vonat váratlanul megállásra, vagy hosszabb várakozásra kényszerül, a mozdonyvezető, illetve a jegyvizsgáló a chaten is tájékoztatást adhat.

Még arra is van lehetőség, hogy az utazást több szempont alapján értékeljük, mindegyik témakörben maximum 5 csillaggal, így a MÁV könnyen mérheti, hogy miben és mennyire kellene fejlődnie, pláne hogy a csillagozások mellett szöveges értékelést is adhatunk. Például belinkelhetjük a szövegmezőbe a MÁV wifi-rendszeréről írt, másfél évvel ezelőtti kritikánkat, amely téren sajnos nem tapasztaltunk változást.

Forrás: HVG
Fotó: MÁV Szolgáltató Közpon

2015. március 12. 09:20 | Digitális írástudás