muray gábor zoltán fotója

A három évig sikeresen működő első magyar műhold, a MaSat-1, a Rosetta üstökös kutató űrszondájának hazai fejlesztései és a csatlakozás az Európai Űrügynökséghez megalapozzák a magyar űrtevékenység jövőjét, amely minden eddiginél izgalmasabb korszakához érkezett – jelentette ki Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár abból az alkalomból, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter nevében elismeréseket adott át az űrkutatás terén kimagasló eredményeket elért szakembereknek.

A kitüntetéseket a Magyar Űrkutatási Iroda volt igazgatója és a MaSat-1 műhold vezető fejlesztői vehették át 2015. április 14-én, Budapesten.

A 2003-ban alapított Bay Zoltán-díjat idén Both Előd csillagász, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyugalmazott főtanácsadója kapta. Méltatásában a helyettes államtitkár hangsúlyozta: az Űrkutatási Iroda korábbi vezetőjének jelentős szerepe volt abban, hogy Magyarország számos európai űrprogramba – így a Rosetta-projektbe is – bekapcsolódhatott. Both Előd munkásságával komoly ösztönzést adott az űrtechnológiával foglalkozó hazai kis- és középvállalkozásoknak, így ezen a területen is elindulhattunk az európai versenyképesség útján.

Solymár Károly Balázs a sikeres közös munka megkoronázásaként értékelte, hogy hazánk 2015 februárjában aláírta a csatlakozási megállapodást az Európai Űrügynökséggel. A helyettes államtitkár szerint mindez korszakváltást jelent a hazai űrtevékenységben, amely az elkötelezett, sokszor ellenszolgáltatás nélkül dolgozó szakemberek nélkül nem jöhetett volna létre. Köszöntőjében kiemelte, hogy Both Előd továbbra is tevékenyen részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében, az ismeretterjesztésben, és ellátja az ENSZ Világűrbizottsága Tudományos és Technikai Albizottságának elnöki teendőit.

A nemzeti fejlesztési miniszter Magyar Űrkutatásért Érdemérmet adományozott Horváth Gyulának, az első magyar műhold, a MaSat-1 küldetési projektvezetőjének, és Miniszteri Elismerő Oklevelet Czifra Dávid, Kovács Zoltán és Marosy Gábor vezető fejlesztőknek. A helyettes államtitkár elmondta: a MaSat-1 megépítésével és minden előzetes várakozást felülmúló, rendkívül sikeres programjával Magyarország bebizonyította, hogy komoly műholdfejlesztési kapacitásokkal rendelkezik, amelyek sikeres kiaknázása növeli a teljes hazai űripar versenyképességét.

Az elismeréseket az Űrhajózás Világnapja (április 12.) alkalmából adták át, melyet az ENSZ Jurij Gagarin, a világ első asztronautájának űrrepülése előtti tisztelgésül 2011-ben nyilvánított nemzetközi nappá.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály
Fotó: Muray Gábor Zoltán

 

2015. április 14. 15:52 | Magyar sikerek, Még több informatika, Vezető cikk