Europe web concept. blue and star flag enter button or key on white keyboard

Nyárra elkészülhet a központosított rendszer megújítása és kiterjesztése. Több, mint két éve kezdődött meg az Európai Uniós forrásból finanszírozott Központosított Kormányzati Informatikai Rendszer kiterjesztése (KKIR2) projekt. A KKIR2 megvalósítása most célegyenesbe érkezett: az egyes részfeladatok rendben haladnak és a projekt a tervezettnek megfelelően 2015. június 30-án zárul.

A mostani fejlesztés öt nagyobb területre koncentrál:

A kormányzati infokommunikációs ellátás infrastruktúrájának javítása
Az új közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi törvény (Ket.), valamint a kapcsolódó végrehajtási rendeleteiben megfogalmazott feladatok ellátása, szükséges alkalmazásfejlesztések kivitelezése
A kormányzati infokommunikáció vezetékes távközlési szolgáltatásainak hatékonyabbá és korszerűbbé tétele, új funkciók kiépítése
A központosított infokommunikációs ellátás folyamatainak és támogatórendszereinek fejlesztése
A kormány Bejárható Magyarország című programja megvalósítása

A projektben a konzorciumvezető NISZ Zrt. mellett 8 konzorciumi tag vesz részt, a NISZ Zrt. végzi az infrastruktúra fejlesztést, a kormányablakok kialakítása és okmányirodai eszközcsere munkáit, a támogató rendszerek kialakítását és fejlesztését, a Központi Rendszer (a hazai e-kormányzati szolgáltatások centrális hálózata) továbbfejlesztését és az IT biztonsági fejlesztéseket.

Az Idomsoft Zrt. és a Kopint-Datorg Kft. a SZEÜSZ-ök (szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások) fejlesztését vállalta, míg a Magyar Közlöny Lap-és Könyvkiadó az előhatályosító és hatályosító rendszerek fejlesztésére vállalkozott. Az Igazságügyi Minisztérium az ágazati informatikai rendszerek, az Országos Bírósági Hivatal pedig cégbírósági nyomtatók korszerűsítésére kapott forrásokat. A fejlesztés során megoldják az MTA Wigner Intézet számítógéptermi betáplálás bővítését és a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal “Bejárható Magyarország” projekt lebonyolítását is. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) rendszerfejlesztési feladatokat lát el.

A száz százalékban Európai Unió finanszírozta projekt összköltségvetése 8,3 milliárd forint. A kormányzati informatikai és telekommunikációs rendszer teljes körű megújítása 2015. június 30-ra fejeződik be.

Forrás: IT Café

2015. április 27. 12:50 | eÜgyintézés