Girl with computer

Megalázó kommentek, kifigurázott fotók vagy mémek, facebookos fenyegetések: kismillió ilyen történet ismert Magyarországon. A gyerekek és a fiatalok közül sokan arra panaszkodnak, hogy virtuálisan, vagyis az interneten fenyegetik és bántják őket. Kérdés: mit tehet a szülő, a pedagógus vagy a diák? Erre keresi a választ a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos elmondta: egy friss felmérés szerint a fiatalok körülbelül 20 százaléka esik áldozatul az iskolán belüli megfélemlítés jelenségének. Míg azelőtt leginkább tanítási időben fordultak elő ilyen események, most az SMS-ek, az e-mailek világában éjjel-nappal ki van téve a célszemély a megfélemlítésnek, megalázásoknak, állandó zaklatásnak. Mindennek súlyos következménye lehet, pszichoszomatikus betegséget okozhat vagy akár öngyilkosságba is hajszolhatják a diákot.

Nagyon fontos, hogy amikor elindul ez a folyamat, az áldozatul kiszemelt gyerek segítséget kapjon a szüleitől, illetve az iskolájától – hangoztatta a biztos, aki fontosnak nevezte azt is, hogy a diáktársak ne nézzék passzívan a megfélemlítést.

A kapcsolaton belüli erőszak szintén jelentős probléma Magyarországon. Ráadásul ez, mivel családon, kapcsolaton belül történik, kevésbé látható – tájékoztatott a biztos. Az Emmi egyik háttérintézménye működtet egy zöldszámot, ami éjjel-nappal hívható, itt segítséget kapnak a telefonálók. A bántalmazottakat szükség esetén „védett házakban” is elhelyezik. Ezen a vonalon egy évben több ezren kérnek segítséget.

A védett házakban átmenetileg két évig is tartózkodhatnak az érintettek, akár gyermekeikkel is. Az igazi nagy probléma gyakran az, hogy ezt követően nem tudnak hová menni az áldozatok, akik gyakran épp a családjuk miatt kerültek ilyen helyzetbe – mondta Bodonovich Jenő.

A műsor ide kattintva tekinthető meg.

Forrás: hirado.hu

2015. április 16. 10:44 | Biztonságos internetezés