tn496c0 (3)

Az Otthon Melege Programban április 30-tól lehet pályázni a társasházak energetikai korszerűsítésére ‒ mondta az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Construma ÖkoCity 2015 interaktív kiállítás megnyitóját követően.

Szabó Zsolt kiemelte: a pályázatban 5-60 lakásos épületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást, pályázni a forráskeret kimerüléséig lehet majd. Rámutatott: a magyarországi magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanok 70 százaléka, nagyjából 3 millió ingatlan energetikailag veszteséges. Az energiahatékonysági fejlesztésekhez minden eddiginél több forrás áll rendelkezésre a 2020-ig tartó uniós fejlesztési időszakban.

Jelezte: a 120 milliárd forintos keretösszeg ‒ ami az 50 százalékos saját erővel vagy hitel jellegű forrással kiegészülve 240 milliárd forint ‒ lehetővé teszi a magyarországi lakásállomány nagy részének energetikai megújulását. A napelemek esetében akár évi 80 milliárd forint forrás áll majd rendelkezésre ‒ tette hozzá.

A tárca számításai szerint lakásonként nagyjából 1,5‒2 millió forint felújítási keretösszeggel lehet számolni, a saját erővel együtt ‒ mondta az államtitkár.

A kiállítás központi része a kormányzati tájékoztatósziget, ahol jogszabályokról, energiahatékonyságról, az építési termékek új forgalmazási szabályairól, pályázati lehetőségekről adnak tájékoztatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnökség, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szakemberei.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály
Fotó: Bartolf Ágnes

2015. április 16. 11:12 | Pályázatok, Vezető cikk