Online learning

Napjainkban a felsőoktatás egy egészen új irányba kezdett el fejlődni, egyre népszerűbbé válik az online távoktatás. De mit is takar ez? A világ legnevesebb egyetemei – köztük a Harvard, a Stanford vagy a MIT – ma már teljes előadássorozatokat tesznek bárki számára elérhetővé online, ráadásul teljesen ingyen. Hogy miért éri ez meg nekik? És pontosan mit is takar ez az egész? Jöjjenek a válaszok.

Világhálón a világ

A klasszikus e-learningen túl a világháló még rengeteg lehetőséget rejt – erre a felsőoktatási intézmények is kezdenek rájönni. Ott kell próbálkozni, ahol a fiatalok vannak: a videómegosztókon és a közösségi oldalakon.

Általában azonban nem az egyetemi vezetőségnek, hanem egy-egy lelkes oktatónak vagy hallgatói csoportnak köszönhetően kerülnek fel a tanórák az internetre.

Íme a legjobb online egyetemek (kattints ide)!

Az online felsőoktatás népszerűségét jelzi az is, hogy az amerikai felsőoktatási rangsort évről évre közlő U.S. News idén már online egyetemi „toplistát” is készített: a kutatók a diákok teljesítményét és elégedettségét, a kurzusok népszerűségét, valamint a technikai hátteret vették figyelembe.

Ezt is olvasd el (kattints)! Egyre népszerűbbek az ingyenes egyetemi képzések

YouTube/EDU-n és az Academic Earth-ön a legnevesebb intézmények, például a Harvard, a Berkeley és a Cambridge előadásait hallgathatjuk. Minden témában találhatunk profin felvett anyagokat, melyek már több százezres nézettséget tudhatnak magukénak.

Hasonló a Massachusetts Institute of Technology (MIT) OpenCourseWare több száz, bárki által ingyenesen elérhető kurzust kínáló programja. Anyagai jegyzetek, sillabuszok, kiegészítő PDF-ek, videók és hanganyagok formájában érhetők el.

Hazai körkép

Ha nem is pont ilyen formában, de a magyar egyetemek anyagai is egyre nagyobb számban jelennek meg az interneten: általában valamelyik videómegosztón vagy saját weboldalaikon.

A gödöllői Szent István Egyetemen már a nyolcvanas években rögzítettek előadásokat – akkor még videoszalagra, de nem kapott visszhangot, mert a vágatlan előadások túlságosan hosszúak és személytelenek voltak. A közelmúltban elsőként a gépészmérnöki, majd a mezőgazdasági- és a környezettudományi kar is megjelent a neten, de egyelőre inkább ismeretterjesztő, toborzó, reklámjellegű céllal.

Akadnak azonban olyan lelkes tanárok is, akik szembeszállva a megszokottal, valami egészen újat nyújtanak diákjaiknak. Dén Gábor nemrég hozta létre saját weboldalát, azzal a céllal, hogy előadásainak és gyakorlatainak anyaga minden diákja számára elérhető legyen.

Katt ide, ha meg szeretnéd nézni Dén Gábor honlapját!

Villamosságtant oktat, ami az egyik legnehezebb tantárgynak számít. Eredményei már számokban is mérhetők: míg korábban 300 diákból nagyjából 60 diáknak sikerült a vizsga, addig a 2010/2011-es félévben már 106 hallgatónak.

Diploma az internetről

Egy másik kezdeményezést a University of the People (UoPeople) nevű felsőoktatási intézmény indított el. Ennél már a világ ötvenegy országának kétszáz diákja döntött úgy, hogy az interneten keresztül szerzi meg a diplomáját. Ez azért számít egyedinek, mert az oktatás teljesen ingyenes, csak a beiratkozási- és a vizsgadíjat kell fizetniük. Sajnos azonban a legtöbb országban még várni kell a diploma akkreditálására.

Az egyetemen három szemeszterből áll egy tanítási év, az oktatás pedig az áprilisi beiratkozást követően szeptemberben kezdődik számítástechnikai, illetve gazdasági adminisztrációs kurzusokon. A virtuális jelenlét mellett földrajzi központtal is rendelkezik az intézmény, amely a kaliforniai Pasadenában található.

Magyarországon egyelőre nincsenek intézményi keretei az internetes oktatásnak. Tavaly még az oktatási államtitkárság sem számolt velük, a forgatókönyvet viszont nemcsak ők írják: technikailag már minden adott, az átalakulás elkezdődött.

Forrás: Men
Fotó: Men

2015. július 6. 14:15 | Digitális írástudás