stressed student with computer in office

A középiskolás korosztályba tartozók évek óta tanulnak informatikát, napi rendszerességgel használnak számítógépet és mobiltelefont, a diákok hatvan százaléka digitális értelemben mégis írástudatlan.

A PISA-felmérés szerint digitális értelemben írástudatlan a hazai 15 évesek hatvan százaléka. Ez annak ellenére van így, hogy ez a generáció kiugróan hosszú időt tölt el naponta a számítógépek képernyője előtt. De más a játékhasználat, a filmletöltés és a csetelés, mint az informatikai eszközök működésének és használatának elmélyült ismerete. Ez utóbbira hamarosan szinte minden munkahelyen szükség lesz, ezért lemarad, aki nem képzi magát alaposan és időben.

A magyar iskolarendszerbe mindössze negyven-ötvenezer új számítógép került be az elmúlt hat évben, miközben a KSH adatai szerint az alsó- és középfokú oktatásban közel másfél millióan tanultak ebben a tanévben. Sok helyen pedig hiába szerzik be a gépeket, a folyamatos fejlesztésre már nincs pénz.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének adatai szerint a hazai IT-szektorban tízezer szakembert tudnának azonnal felvenni, Európában 700-800 ezer, Amerikában pedig egymillió szakember hiányzik az informatikában.

A témáról bővebben a Kossuth Rádió, Napközben című adásából itt tájékozódhat.

Forrás: hirado.hu

 

2015. július 9. 14:32 | Digitális írástudás, Haladó, Kezdő