2015_Cardiff_ESS_Sailing_Images_Tristan_Stedman_SAP_Extreme_062

Az informatikai eszközök, a felhőalapú megoldások és az adatkezelés robbanásszerű fejlődése nemcsak a vállalati, közigazgatási vagy egészségügyi területeken, hanem a különböző sportágakban is korábban elképzelhetetlen lendületet hozott. A sportanalitikai rendszerek amellett hogy a különböző sportágak csapatainak felkészülését segítik, a közvetítéseket is élvezetesebbé teszik.

Ma már elképzelhetetlen egy-egy sportesemény minden részletre kiterjedő statisztikák és számadatok sokasága nélkül: a szurkolók gyakorlatilag valós időben, tehát az élő közvetítés során, vagy épp a helyszínen tudhatják meg, milyen sebességgel repült a teniszlabda szerváláskor, miként változott az élbolyban haladó versenyautók közötti távolság egy kör megtétele után, vagy hogy milyen hatékonysággal védett kedvenc kézilabdacsapatunk kapusa.

A fejlett informatika és az azonnali adatelemzés ugyanakkor nem csak a közönségélményt fokozzák, ennél lényegesen komolyabb változást hoztak az elmúlt években a csapatok felkészülésében és különösen a technikai sportok – az autóversenyzés, a vitorlásbajnokságok vagy épp a műrepülés – versenyeiben. Mindehhez óriási és rendkívül gyors adatkezelési és adatelemzési rendszerek szükségesek az adott sportágra optimalizálva, így nem meglepő, hogy a sportanalitika napjainkra az informatikában is önálló iparággá nőtte ki magát. A területen ténykedő, komplex megoldásokat kínáló cégek között komoly a küzdelem, hiszen óriási presztízst és milliárdos megrendelést hoz egy-egy világverseny, kontinensviadal – például a 2017-es budapesti vizes világbajnokság vagy a hazánkban is célul kitűzött olimpia – informatikai hátterének biztosítása.

Az elsősorban vállalati adatkezelési rendszereiről ismert – és e téren világelsőnek számító – SAP AG a kéttestűvitorláshajó-világbajnokság, az Extreme Sailing Series múlt heti hamburgi futamának alkalmával engedett betekintést sportanalitikai rendszerébe. A Magyarországon is fejlesztőbázissal rendelkező, számos magán- és állami megrendelést ellátó német óriáscég amellett hogy vitorláscsapatot szponzorál, a sportággal kapcsolatos informatikai feladatokat is ellátja, de ez a társaság gondoskodik az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság, az NBA, a McLaren Formula–1-csapata vagy a német válogatott adatelemzéseiről is.

Mint azt Milan Cernytől, az SAP üzletiintelligencia-szaktanácsadójától megtudtuk, a Hana névre keresztelt rendszer nem más, mint egy óriási, több millió adatot valós időben analizálni képes felhőalapú alkalmazás. Az adatbázist a ma már igen elterjedt műholdas helymeghatározó rendszer, a GPS látja el a hajók helyzetére, sebességére vonatkozó információkkal, valamint rendelkezésre állnak a sportág szempontjából olyan nélkülözhetetlen meteorológiai adatok, mint a szél sebessége és iránya vagy a hőmérséklet. A szükséges, valós idejű információk a kézre rögzíthető kütyük segítségével azonnal elérhetők a versenyző csapatok számára, a kapitányok az adatok alapján hozhatják meg taktikai döntéseiket. Az adatbázis kezelésében és áttekinthetőségében különféle grafikai megoldások segítenek, amelyek a sportág kedvelőinek örömére igen látványossá teszik a közvetítéseket is.

Cerny lapunk kérdésére szólt arról is, hogy a technológia az olyan sportágakban is egyre elterjedtebb, mint a futball: videoalkalmazások és egyéb mutatószámok elemzésével ma már személyre szabott edzésterveket dolgozhatnak ki, így még inkább növelhetik az egyéni és csapatszintű hatékonyságot. Ilyen megoldásokat például már a német válogatottnál is alkalmaznak. Szintén nagy fejlődés látható az eredmények megállapítását és a bírói döntéseket segítő eszközök területén is, amelyek alkalmazása ugyanakkor – emelte ki a szakember – az adott sportág versenyeinek rendezőin múlik.

– Az informatika ma már nélkülözhetetlen a vitorlás sportágban, persze a lényeg mégiscsak az, hogy van-e szél, vagy nincs – fejtette ki lapunknak az SAP által szponzorált dán vitorláscsapat kapitánya. Rasmus Kostner szavai szerint egy, a katamaránversenyhez hasonló technikai sportág ma már sokkal gyorsabb és látványosabb, mint évekkel ezelőtt; a felkészülés és a verseny során meghozandó döntéseket a rendelkezésre álló, igen nagy mennyiségű adat alapján hozzák meg. – A megméretés tehát már arról is szól – mutatott rá –, hogy a vetélytársak számára is rendelkezésre álló adatok alapján ki hoz jobb döntést.

Forrás: MNO
Fotó: MNO

2015. július 28. 11:24 | Még több informatika