mzz-Alsómocsolád-Dunántúl

A Baranya megyei Alsómocsolád települése, nem csak a digitális szakadék csökkentéséért folytatott áldozatos munkája miatt számít az eMagyarország hálózat színfoltjának, hanem folyamatos ötleteik, programjaik és rendezvényeik miatt is.

Ezúttal egy újabb kedves kezdeményezésüket tolmácsoljuk olvasóinknak:

Van egy hely Magyarországon, ahol az emberek úgy élnek és gondolkodnak, mint a mesék hősei: azt mondják, amit gondolnak; azt teszik, amit mondanak. Örömmel élik a hétköznapjaikat, boldogan az ünnepeiket. És nem ismerik a lehetetlen fogalmát. Baranya megye északi szegletében erdővel benőtt dombok és tavak ölelésében több mint hét évszázada létezik egy Világ, MOCSOLÁDIA.

Lakói réges-régen azért választották lakhelyül ezt a vidéket, mert vonzotta őket a sok-sok apró lángocska, mely alkonyattájt fel-felvillant az ősi mocsárban, hirdetve hogy van fény és meleg, érdemes megtelepedni itt. Tisztelve a fényt és meleget adót, a megtelepedők Mocsoládnak nevezték el a helyet, mely a modern időkben – megkülönböztetésül egy hasonló nevű helytől – az Alsómocsolád nevet kapta.

Az itt élők – égjen bár porig a falu, vagy üldözze őket bármilyen hatalom – sohasem hagyták el ezt a mesés helyet. Alsómocsoládon legfőbb érték a táj és az ember, melytől elválaszthatatlan mindaz a mese és élettörténet, amely a tájhoz kapcsolja és azzá tette az itt élőt, ami. Mocsoládia polgárává.

Úgy döntöttünk ezért, hogy mostantól nem csak saját meséinket őrizzük, hanem mindazt, legyen az mese vagy igaz történet, amit az emberi szellem a régmúlt időktől kezdve bárhol alkotott.

Mi, akik Alsómocsoládon élünk, és mi, akiknek nem itt van a lakóhelyünk, de lélekben Alsómocsoládiak vagyunk , üzenjük mindenkinek, hogy világunk – MOCSOLÁDIA, mostantól mindenkit vár és befogad.

Új értelmet adunk a mesének! Élővé tesszük mindazt, ami a mesékben szép, jó és igaz.

Befogadunk minden mesét és igaz történetet, hogy aztán bárki megismerhesse azokat. Befogadunk, és méltó helyen őrzünk minden tárgyat – legfőképp könyveket – mely a mesével bármilyen kapcsolatban áll. Mesélni hívunk minden olyan települést – bárhol legyen is a világban – ahol hozzánk hasonlóan tisztelik, értik, szeretik, a meséket, mesélni hívunk felnőtteket és gyermekeket. Kezdeményezzük új mesék születését. Mesés környezetünkbe kalandozásra hívunk mindenkit, aki szereti, vagy nem szereti a mesét.

A mesék, a mesélés ideje hagyományosan az ősz és a tél volt. Éppen ezért az első alkalom, melyen találkozhatunk, az Őszi Népmeseegyetem lesz november 14-15-én. A hozzánk látogatókat dr. Boldizsár Ildikó, MOCSOLÁDIA egyik felfedezője vezeti be a népmesék világába.

A részvevőknek csak az ellátásukért – szállás, étkezés – kell fizetniük. Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy Mocsoládiának alkotmánya van, Mocsoládia vízum- és útlevélköteles hely. A beutazásról és minden másról: a www.mocsoladika.hu oldal nyújt tájékoztatást.

A népmese napját szeptember 30-án Mocsoládiában is megünnepeljük. Kérjük, küldjön nekünk egy mesét, a www.mocsoladika.hu honlapra, vagy MocsoLádika 7345 Alsómocsolád Rákóczi u 21. címre. Ha ezen címek bármelyikére elküldi gondolatát az ünnepségen felolvassuk azt.

Forrás: Alsómocsolád község
Fotó: Google

2015. szeptember 24. 14:03 | eKultúra, Vezető cikk