DEBRE201506170371-1024x575

Mintegy 1,7 milliárd forint értékű szuperszámítógéppel bővül a Debreceni Egyetem (DE) idén júniusban átadott központja – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján az intézmény kancellárja.

Bács Zoltán elmondta: a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban nevet viselő projekt keretében idén júniusban adták át a Leo fantázianévre hallgató szuperszámítógépet, amely bekerült a világ 500 legerősebb gépe közé, s máris újabb bővítést valósítanak meg, amellyel a szuper-számítástechnikai központ az egész magyar felsőoktatást szolgáló központ lesz.

A jelenlegi teljesítőképességét és adattároló kapacitást is a duplájára növelik az új fejlesztéssel – emelte ki a kancellár. Gaál István, a DE kancellári megbízottja azt hangsúlyozta, hogy az év végére beállítandó szuperszámítógép nélkül versenyhátrányt szenvednének a kutatók. Kiemelte, hogy minden szakterület – irodalom, csillagászat, orvostudomány, genetika – képes használni a szupergépet, amely annak ellenére, hogy drága műszer, magas energiafogyasztású, működtetése milliókra rúg, ám megtérülő beruházást jelent a felsőoktatás számára. A gép beállításával a Debreceni Egyetem szuper-számítástechnikai fellegvár lesz – vetítette előre Gaál István.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

2015. szeptember 17. 12:00 | Haladó, Magyar sikerek