image

Mobilon sem kell kimaradni a jóból, megérkezett az egyik legnépszerűbb hirdetésblokkoló okostelefonos verziója. Világszerte közel 400 millió számítógépen fut az egyik legkeresettebb hirdetésblokkoló, az Adblock Plus, ám mindezek ellenére volt egy nagy hiányossága: a fejlesztők okostelefonokra és táblagépekre nem adtak ki alkalmazást.

Bár 2013-ban már volt egy próbálkozása a cégnek, a Google kilőtte az alkalmazást, így a legjobb megoldásnak az tűnt, ha egy mobilos böngészőbe építik bele a hirdetésblokkolás lehetőségét.

Az androidos eszközökre és iPhone-ra/iPadre is elérhető Adblock Browser egy olyan böngésző amiben a felhasználók dönthetnek arról, hogy mely oldalakon szeretnének, és melyeken nem hirdetésekkel találkozni. A telepítés után semmit sem kell beállítanunk, a beépített hirdetéstiltás a böngésző működése közben folyamatosan fut, ugyanakkor az elfogadható hirdetéseket továbbra is láthatjuk. Az blokkolót fejlesztő Eyeo ezek közé sorolja azokat, amelyek a felhasználók számára nem zavaróak, nem torzítják az oldalt, valamint témájukat tekintve kapcsolódnak ahhoz az oldalhoz, ahol éppen vagyunk.

A Beállítások – Hirdetések szűrése – Elfogadható hirdetések menüpontban azonban beállíthatjuk, hogy ezeket se jelenítse meg az Adblock Browser, így tulajdonképpen teljesen hirdetésmentes oldalakon böngészhetünk.A fejleszők persze gondoltak azokra az oldalakra is, amelyek a szívünkhöz közel állnak, és szeretnénk, ha megjelenne rajtuk a hirdetés – igaz, az erre való menüpontot nem oda tették, ahol először keresné az ember. Az adott oldalon állva a telefon menü gombját megnyomva aHirdetések blokkolása az oldalon mezőből ki kell vennünk a pipát, így ott egész biztosan láthatjuk majd a reklámokat. Ezzel mindenki jól jár – a felhasználó egy jóval kényelmesebb, kevésbé zavaró böngészési élményt kap, a beállított oldalak pedig a megjelenítések után továbbra is bevételhez jutnak. A fejlesztők szerint így gyorsabb lesz a böngészés, valamint az app körülbelül 20 százalékos energiamegtakarítást eredményezhet, ha a felhasználók úgy döntenek, nem akarják menteni a cookie-kat, és a közösségi oldalak gombjait sem akarják látni az adott oldalon. Ezeket a Beállítások – Adatvédelem, valamint a További szűrési lehetőségek között állíthatjuk be.

image_1

A mobilos böngésző mindemellett minden olyan fontos tulajdonsággal rendelkezik, ami egy ilyen alkalmazástól elvárható. Az indítás után készíthetünk könyvjelzőket, beállíthatjuk, melyek a kedvenc oldalaink, valamint böngészés közben későbbi olvasásra is eltehetjük a lekattintott cikkeket.

Forrás: HVG
Fotók: HVG

2015. szeptember 17. 08:10 | Haladó, Kezdő, Még több informatika