a_069_Bsip_013914_099_europress_EZA

Spanyol kutatók olyan robot exoszkeletont fejlesztettek ki, amely hatékonyabb rehabilitációt biztosít a vállsérült betegeknek. Erő- és mozgásszenzorok révén a rendszer kiértékeli a sérülés fokát és javulásának mértékét a terápia folyamán.

A külső váz igen egyszerű, olcsó, és könnyen adaptálható a páciensekre. Ezek a jellegzetességek nemcsak óriási előnyt nyújtanak a betegeknek – akik gyorsabban gyógyulnak-, hanem az egészségügyi dolgozókat is sokban segítik az ilyen jellegű sérülések napi kezelésében.

Széles mozgástartománya miatt az emberi váll az egyik legösszetettebb ízület. Alkotóelemeinek kölcsönös kapcsolata egy sérülést követően a rehabilitációt is összetetté teszi más csont-izomrendszeri sérülésekkel szemben.

Az intelligens robotrendszerek elvégezte rehabilitációs terápiákról már bebizonyosodott, hogy csökkentik a gyógyulási idő, viszont eddig igen kevés ilyen rendszert alkottak meg vállsérülésekhez. A spanyol kutatók ezért fejlesztettek ki egy olyan robotikai exoszkeletont, amely amellett, hogy rövidíti a gyógyulási időt, kiértékeli és dokumentálja is az egész rehabilitációs folyamat előmenetelét.

Cecilia García Cena, a vizsgálat vezetője szerint a váz kifejlesztéséhez nem elegendő a csontvázrendszer szimulálása, egy, a csontvázrendszert, izmokat, inakat és ínszalagokat figyelembe vevő modell mechanikáját és dinamikáját is bele kellett integrálni.

A rendszer segítheti a túlterhelt rehabilitációs személyzetet, egyben csökkentheti az egészségügyi rendszer költségeit.

 

Forrás: hirado.hu
Fotó: AFP

2016. január 26. 09:56 | eEgészségügy, Haladó