??????????????????????????????????????????????

2016. október 3. és 29. között kapják meg a Digitális Nemzet Fejlesztési Program Nyíregyházi település-központú kísérleti modellprogramjának keretében meghirdetett eszközpályázat nyertesei a térítésmentesen használható notebookokat és táblagépeket.

A Kormányzati Fejlesztési Informatikai Ügynökség által meghirdetett, a nagycsaládosokat, gyermeküket egyedül nevelőket, megváltozott munkaképességűeket, fogyatékkal élőket, 45 év feletti munkavállalókat, álláskeresőket, közfoglalkoztatottakat és az aktív idős korosztályt célzó eszközpályázatra 1940 háztartás nyújtott be érvényes kérelmet összesen 1550 darab notebookra és 480 darab táblagépre. A pályázat során egy háztartás egy eszközt kaphatott, az aktív idősek tabletre, míg a többi célcsoport pályázói notebookra pályázhattak. Ez alól csak a nagycsaládosok képeztek kivételt, ők ugyanis egy notebook és egy tablet használatára egyszerre pályázhattak.

Lényeges eleme volt még a pályázatnak, hogy ne csak eszközt, hanem használható tudást is kapjanak a résztvevők, ezért az informatikai végzettséggel nem rendelkezők a hátrányos helyzetű felnőttek digitális kompetenciájának fejlesztését szolgáló (GINOP 6.1.2) projekt keretében ingyenes digitális kompetencia-fejlesztő képzésen vesznek részt, amelyen az eszközök hatékony használatához szükséges tudásra tehetnek szert.

A modellprogram részeként továbbá 7 nyíregyházi és 6 járási általános iskola digitális fejlesztése is megvalósult, amelynek keretében a korábban lezajlott hálózati eszközök beszerzése mellett 2016 szeptemberében összesen 830 új notebookot kaptak az intézmények.

Forrás: KIFÜ