technology, holidays and people concept - man in costume of santa claus with tablet pc computer, gifts and christmas tree sitting in armchair over yellow lights background

Idén várhatóan kétmillióan fogják karácsonyi ajándékaikat (is) online megvásárolni, és netezésre alkalmas eszközök szintén szép számban lesznek a fa alatt.

Ez derül ki az eNET-Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatásából, amely az internet karácsonyi előkészületekben betöltött szerepével foglalkozik.

Online karácsonyi készülődés

A felnőtt magyar internetezők több mint kétharmadának a karácsony a legfontosabb ünnep az évben. A netezők a karácsonyi készülődést sem halasztják az utolsó napokra, többségük (78%) már hetekkel korábban nekikezd – amiben természetesen kitüntetett szerep jut az internetnek is.

A net a karácsonyi ajándékok keresésében (69%) és megvásárlásában (65%) bizonyult a leglényegesebbnek, ezek mellett karácsonyi üdvözletek küldésében (55%), receptötletek keresésében (53%), és összejövetelek, látogatások megszervezésében (40%) tartják legfontosabbnak a netezők.

netkaracsony enet1

Az internet szerepe a karácsonyi rokonlátogatásokhoz kapcsolódó útvonaltervezésben (32%) és az ünnepi programok keresésében (29%) sem elhanyagolható, de a karácsonyi ajándékok kicsomagolásával, használatával kapcsolatos termékismertetőket (26%) és bemutatóvideókat (22%) is egyre több netező tartja fontosnak.

Nem véletlen, hogy netezésre alkalmas eszközök előreláthatólag idén is szép számban lesznek a fa alatt: okostelefont a netezők 14, laptopotot 10, asztali számítógépet 7, tabletet 6, okosórát pedig 4 százaléka tervez venni szeretteinek ajándékba.

Az online vásárlást idén is felpörgeti a karácsony

Az e-kereskedelem várhatóan most karácsonykor is szárnyalni fog: jelenleg a felnőtt magyar netezők több mint fele tervezi online (is) bonyolítani az ajándékok beszerzésével kapcsolatos teendőit, közülük 72 százalék, azaz közel kétmillióan magát a vásárlást is az interneten keresztül tervezik intézni.

A vásárlás mellett tízből hét válaszadó a termék kiválasztását, az árak összehasonlítását és az információszerzést is online tervezi végezni; 54% tervez árukatalógusban böngészni, 37 százalék pedig termékteszteket, felhasználói véleményeket online olvasni.

netkaracsony enet2

A netes vásárlás lassan mindenkit meghódít: karácsonykor a (még) nem e-vásárlók közül is sokan böngészik a webshopok kínálatát, akár ajándékötletek felkutatásához, akár a legkedvezőbb ár megtalálásához – és ha a legjobb ajánlat csak a neten érhető el, könnyen maguk is online vásárlóvá válhatnak.

Forrás: hirado.hu