Close up of a snail on a laptop

A Raspberry Pixel névre keresztelt operációs rendszerét nem kell még telepíteni sem, és szinte bármelyik gépbe betöltve működik.
Raspberry Pi név hallatán sokaknak a nagyon olcsó számítógép juthat eszébe. Az e mögött álló szervezet azonban nemcsak a hardvert, hanem egy olyan operációs rendszer is fejleszt, amelyet a régebbi, lassú PC-kben is viszonylag gyors számítógépezést tesz lehetővé.

A Pixel erőforrás-igénye meglehetősen alacsony, ezért a régebbi, ma már elavultnak tartott gépeket is. Az operációs rendszer ISO fájlját innen töltheti le, majd a Gizmodo ajánlását megfogadva például az Etcher nevű szoftverrel tegye rá egy pendrive-ra. (Vagy egy gép DVD-író programjával egy DVD-re.)

image

Ha ez kész, nincs más dolga, mint újraindítani a számítógépet úgy, hogy erről pendrive-ról vagy a lemezről töltse be az rendszert. Ezt a beállítást a BIOS-ban lehet elintézni – akinek ez nem jelent semmit, az jobb, ha egy hozzáértő ismerőse segítségét kéri az átállításhoz.

A Pixelben egy átlagfelhasználó számára fontos programok közül sok megtalálható, így például van benne a bögészéshez Chrome, a dokumentumok szerkesztéséhez pedig LibreOffice. (Ezek az operációs rendszer menüjéből, a képernyő bal felső sarkából hívhatjuk elő.)

A Pixel egyelőre nem telepíthető a számítógépekre, viszont hordozható, vagyis bármelyik számítógépbe bedugva működik.

Forrás: hvg.hu