18050

A Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel együtt Európa egyik legfejlettebb levéltári nyilvántartó és archiváló rendszerét hozta létre.

A mintegy ötéves munka eredményeként, 2,75 milliárd forint uniós támogatásból megvalósított Elektronikus levéltár a modern kor igényeihez igazodó lehetőséget teremt nagy mennyiségű elektronikus iratanyag pontos, naprakész nyilvántartására, közzétételére és archiválására.

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szerint a projekt keretében bevezetett informatikai rendszer nagyban segíteni fogja hazánk kulturális és történelmi értékeinek megőrzését a jövő generációi számára.

Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta: a Magyar Országos Levéltár és 20 megyei levéltár integrációjával 2012. október 1-jén létrejött, több mint 310 kilométernyi iratot őrző, 40 terabyte digitális másolatot tároló Magyar Nemzeti Levéltár internetes szolgáltatásai kibővülnek, ugrásszerűen nő az online formában hozzáférhető iratok száma.

A projekt révén Budapest Főváros Levéltárában is jelentős fejlesztés történt, az érdeklődők nyugat-európai színvonalú kiszolgálása érdekében. Kenyeres István főigazgató a 130 terabyte-os hasznos tárolókapacitás mellett kiemelte az intézmény megújult digitalizálási eszközparkjának jelentőségét, amely megteremtette a tömeges digitalizálás alapjait. A projekt fővállalkozói feladatait ellátó T-Systems Magyarország Zrt. rekordidő, azaz tíz hónap alatt végzett a fejlesztési feladatokkal.

Az Elektronikus levéltárban az iratok létrehozói, a közfeladatot ellátó szervek munkatársai és a kutatók is hozzáférhetnek az őket érdeklő dokumentumokhoz. A kutatási korlátozás alá nem eső iratok elektronikus másolatai bárki számára elérhetővé válnak akár otthoni számítóképükről is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)

2013. szeptember 19. 17:27 | Még több informatika